Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Trieszti barangolások

Trieszt belvárosának a szokásos nagyon Habsburg és nagyon olasz keverékét néhol római kori emlékek egészítik ki.

A Bécset vagy Budapestet idéző belvárosú Triesztben néha csak úgy az ember elé ugrik egy-két meglepetés, mint például a régi római színház (Teatro Romano), vagy épp egy ókori diadalív, mint amilyen az Arco di Riccardo. Ma ezekről mesélek.

Történt ugyanis úgy kb. az 1-2. században, hogy a rómaiak a kiterjedt birodalmuk ezen szegletében is színházat emeltek. Az akkor még városfalon kívülinek számító területen csodás félkörívben építették meg a nézőteret, amelyet mi magunk is megnézhetünk arra jártunkban.  Az ókorban a színház közvetlen közelében hullámokat vetett az a tenger, ami mostanra már kissé távolabb húzódott.

Teatro Romano – Trieszt
Szerkesztőségi fotó

A Római Birodalom bukását követően a színház jelentőségét veszítette, a századok során ezt a részt elnyelte a természet, földdel töltődött fel, még később házak épültek rá. Lényegében teljes egészében eltűnt. Egészen 1814-ig kellett várni, hogy romjainak egy kis részét újra felfedezzék, ám a feltárással több mint egy évszázadot várni kellett, egészen 1938-ig. Amíg ugyanis ezen a területen lakóházak álltak, az ásatások nem kezdődhettek meg. Miután a város e régebbi részét szó szerint el tudták dózerolni a terület fölül, akkor kezdték teljes valójában megismerni, milyen ókori kincset rejt a föld.

Borzongató belegondolni, hogy mi minden lehet még a lábunk alatt, jóformán bárhol járunk is, nem?

A másik érdekesség Triesztből az Arco di Riccardo. Ez a szintén római kori emlék i.e. 33-32-ből származik, és a főtértől mintegy 400 m-re találjuk egy szűk utcás kis szegletben. (Ottjártamkor az egyik környező társasház egyik erkélyén egy kalitkában egy nótás kedvű pinty ült, aki bezengte az egész szomszédságot. Jópofa volt.)

S hogy honnan ered a neve, milyen Richárdról nevezték vajon el? Erre több magyarázat is létezik, de hogy melyik igaz, azt máig homály fedi.  Egyesek úgy tartják, hogy egy hadjárat során Oroszlánszívű Richárd itt raboskodott, az ő tiszteletére lett Riccardo a diadalív neve.

Mások azt is valószínűnek tartják, hogy eredetileg Arco del Cardo volt a neve. A cardo a rómaiak jellemző építési módját jelöli, a cardo massimo egy kis észak-déli tájolású út/folyosó, s ennek áthallása lehet az Arco Di Riccardo.

Arco di Riccardo
Szerkesztőségi fotó

Bármely magyarázat igaz, mindenképp érdemes elsétálni erre, Triesztben ugyanis tényleg sok olyan szabadtéri látnivaló van, ami hosszas sétára invitál és felfedezésre csábít.

Én még biztosan visszatérek – de itt, a cikkekben közösen folytathatjuk a trieszti kalandokat, tartsatok velem!