Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Olasz divat Magyarországon

Több alkalommal ejtettünk szót már a divatról mi is, azonban most egy kortárs, friss és új megközelítést láthatunk Budapesten. 

Fiatal olasz és magyar tervezők jönnek össze, hogy kicsit közelebb vigyenek minket a ruhák, cipők, ékszerek rejtelmeihez, a mai trendekhez, melyek részben az ő kezük nyomán és a mi szemünk láttára alakulnak.

Aki a divatról beszél, Olaszországról beszél. A divat az elmúlt évtizedekben Olaszország kultúrájának erőssége, büszkesége lett, melyet kiváló kézművesség és művészi véna jellemez, összekapcsolódva a kis- és középvállalkozások erényeivel. A kézi készítésű, magas minőségű ruhák és kiegészítők a korábbiakhoz hasonlóan napjainkban is sikeresen reagálnak az ízlés valamint a hazai és a nemzetközi piac változására.

Az olasz divat palettáján a nagy nevek mellett új egyéniségek is megjelentek, ők a közeljövő divatjának főszereplői. Ennek a nemzedéknek az alkotói olaszországi és külföldi szakiskolákban tanultak, szeretik a kortárs képzőművészetet és építészetet, összemérik magukat a divat világának más szereplőivel, és tudatában vannak, hogy a kortárs divat panorámáján szükséges újragondolni az olasz identitást.

2014. május 9-én, pénteken 19:00 órakor fiatal divattervezők egy csoportja mutatkozik be a nemzetközi közönség előtt egy kivételes helyen, az Olasz Kultúrintézet Giuseppe Verdi termében.

A Divatutak és sikertörténetek elnevezésű rendezvényen Flavia La Rocca, Nayra Laise, CAMO by Stefano Ughetti és Gianluca Tamburini–Conspiracy kreációi szerepelnek.

A fiatal olasz divat képviselői mellett az eseményen bemutatkoznak hasonlóképpen ígéretes fiatal magyar tervezők is: Merő Péter, Vágó Réka, Ács Ilona. Az esten láthatók lesznek továbbá a RIENNE creations ékszerei.

A rendezvényről nem hiányozhat a Campania régió kézművesiparának nagy hagyománya előtti tisztelgés, az ArtigianiAmo, a nápolyi bőrdíszművesség termékei (kesztyűk, táskák, övek) bemutatásával, a Nápolyi Kézművesipari és Kis- és középvállalkozások Társasága szervezésében.

Glamour, elegancia, és egy csipetnyi varázslat a hozzávalói az estének, melyet tovább élénkít majd a Baross Imre Artistaképző növendékeinek fellépése.

A divatbemutató előtt, 18:00 órakor Alessandro Saggioro (La Sapienza Egyetem, Róma) és Nagy Adrien (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, Budapest) beszélgetéséből képet kaphatunk a divat terén folytatott tanulmányok olaszországi és magyarországi lehetőségeiről.

A belépés ingyenes.

Kötelező regisztráció: iicbudapest@esteri.it

flavialaroccaA római születésű Flavia La Rocca Milánóban él. Kollekciója darabjai, melyeket egy tasakba összehajtogatva hozott, mind környezetbarát anyagból készültek: regenerált gyapjúból és újrahasznosított poliészterből. “ Én egy pratói gyárból szerzem be az anyagot, de több helyen is készül regenerált gyapjú, amely lényegében régi ruhákból, anyagokból nyert matéria.” – mondja Flavia. Környezetbarát, ráadásul meglepően puha anyag az alapja tehát a ‘flavialarocca’ brandnek, melynek másik jellegzetessége, hogy a ruhák “összerakhatók”. Cipzárak és gomblyukak segítségével sokféleképpen kombinálható darabok. Mindez teljes egészében made in Italy.

Nayra LaiseNayra Laise egy “Made in Italy” védjegy, amely kizárólag az olasz divattervezés kreativitásának kiválóságán alapul. A Nayra Laise kreációk a romantikus nő képét sugározzák, aki a hétköznapokban is mértéktartó eleganciát tanúsít. Ennek az időtlen nőalaknak a megtestesítéséhez a Nayra Laise kreációk nélkülözik a túlzásokat és a klasszikus művészet tiszta vonalvezetéséből táplálkoznak, melyhez kimondottan “Made in Italy” szövetek és más, kiváló anyagok használata társul – e két tényező pedig határozottan kedvez a női sziluett eleganciájának magasztalásához.

stefano ughettiA CAMO by Stefano Ughetti olasz márka 2007-ben Biellában született, és néhány év alatt saját identitásra tett szert. Az üzem igazi családi vállalkozás, mivel minden a környékbeli műhelyekben készül, melyekkel igazi bizalmi kapcsolat alakult ki. A kollekciók az ötletek összevetése révén jönnek létre, miután Stefano Ughetti meghatározta a vezérfonalat. Az a választás, hogy minden ruhadarab olasz anyagból olasz megmunkálással készül, abból a megfontolásból származik, hogy a CAMO termékek Olaszország szellemiségét és kézművességét fejezzék ki.

gianluca tamburiniCipőnek nevezni őket lekicsinylő. Gianluca Tamburini lábbelijei inkább a kreativitás koncentrátumai, melyekben értékes alkotóelemek és szinte álomszerű formák találkoznak az avantgárd technológia és az utópisztikus esztétika szerencsés egyensúlyában. A modenai származású, de Milánóban és Firenzében élő dizájner nemrégiben a Who is on Next? (az AltaRoma és a Vogue Italia által hirdetett verseny) nyolcadik évadjának nyertesei közé került, ám a footwear porondján való debütálás éve 2011 volt, amikor a mérnöki kísérletezés és az alkotóerő együtteséből álló “poetica” először megmutatkozott. Alumínium, titánium és ezüst, néhány azon anyagok közül, melyekből Gianluca megalkotja a kikötői hangulatot vagy bukolikus tájat idéző cipő-szobrait, köszönhetően Cleo Bottier (ettől az évtől a parabiagói műhely gyátja a Conspiracy-t) kézműves szakértelmének is.

mero peter

Merő Péter: “Számomra a Nő az érzékiséget, a törékenységet és az intelligenciát testesíti meg, ugyanakkor határozottságot és erőt sugároz, ami nem ellentmondás, inkább lehetőség a teljes harmónia megteremtésére. Tervezőként ezen szélsőségek és ellentmondások harmóniájára törekszem.

Szeretem meglátni és megláttatni az egyéniségeket, személyiségeket. Szenvedélyem mindig valami újjal kísérletezni. Az anyagválasztásra nagy hangsúlyt fektetek. Mindig a karaktert keresem az anyagokban, mert gyakran ez indít el egy formát, vagy ez az, ami méltón kifejezi jövőbeli viselőjét. A klasszikus formákat szeretem, játszani a sziluettekkel, de csakis a test szabályait követve.

Ruháim viselőjének azt akarom adni, ami őt, és engem egyaránt képvisel. A stílust, amitől igazán különlegesnek és legfőképp Nőnek érezheti magát.”

vago rekaVágó Réka, a 2005-ben alapított REKAVAGO márka tervezője gyermekkora óta a művészek kreatív világát színesíti. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet végzett versenytáncos korábban szerzett tapasztalatait és kreativitását ötvözve választotta a cipőkészítést szakmájának. A London College of Fashion-t is megjárt művésznő fiatalos és kozmopolita látásmódjával Magyarország legfontosabb cipődesignerévé vált. Vágó Réka olyan márkát alkotott, mely nőies, elegáns és kényelmével tökéletesen kiszolgálja viselőjét. A REKAVAGO cipők értéke, hogy a lábbeliket viselő hölgyeknek nem kell lemondaniuk a kényelemről egy szexis cipő miatt.

acs ilonaA Magyar Iparművészeti Főiskola (MOME) Bőr szakán végzett Ács Ilona 1989-ben Pápai Gáborral együtt megalapította design stúdióját, az ÁP stúdió Kft.-t, 1998 óta pedig LAONI márkanéven – mely az Ilona betűinek anagrammája – hozzák forgalomba termékeiket. „A táskák használati tárgyak, a jó designhoz, a különleges vagy egyszerűbb formákhoz hozzátartozik az is, hogy jól használhatóak, praktikus kialakításúak is legyenek. Szeretek a hétköznapokra sportosan elegáns darabokat készíteni, amelyek igazi kiegészítőként viselkedve több éven át kedvencekké, hasznos társsá tudnak válni. Nagy kihívás viszont olyanokat is tervezni, amelyek egy simább, visszafogottabb öltözék mellett igazi „ékszerként”, az outfit meghatározó darabjaként tudnak élni extravagáns formájuk, vagy feltűnő szín-és anyagpárosításuk miatt. Olyan tárgyakat is tervezek, melyek sokszor egyediek vagy egészen kis sorozatban készülnek, viszont sokféle színállásban, hogy a vevőink ne találkozhassanak egy másik ugyanolyannal szembe az utcán.”

nagy adrienA Rienne tervezője Nagy Adrien divattervező, aki a Moholy Nagy Művészeti Egyetemen illetve a London Collage of Fashion-ben tanult. Számos hazai divatcég tervezője volt. Budapest mellett dolgozott Londonban, Milánóban és New York-ban, amikor megalapította márkáját. ” A külföldön szerzett tapasztalatok után más szemléletmóddal lettem gazdagabb, ez nemcsak a tervezői munkámra, hanem a márka kialakítására és az üzleti stratégia megtervezésére is hatással van.

Inspiráló erővel hat rám az, hogy Budapesten alkothatok, és innen próbálom megtalálni a helyem a nemzetközi piacon.” – vallja.

Hát, ilyen művészek mellett úgy gondoljuk, igen gazdag és tartalmas programban lehet része annak, aki az Olasz Kultúrintézetbe látogat!