Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Szicília és a múmiák 1/3.

Aki kedveli a történelmet, s talán még az egyiptomi kultúráról is szívesen vesz információkat, talán azt is tudja, hogy múmiák nem csak Afrika északi részén, a piramisokban és a körülöttük lévő sírokban bukkanhatnak fel, hanem Európában is. Az egyik leginkább ismert ‘múmialelőhely’ kontinensünkön Szicíliában található, nem csoda tehát, hogy számos kutató foglalkozik a témával és próbálja felfedni titkaikat.

Múmiákat Szicíliában azonban több helyen is láthatunk, így ha valaki a nyaralását ilyen – kissé bizarr – látnivalókkal is feldobná, akkor mindenképpen látogasson el erre a gyönyörű szigetre, hisz nem csak a tenger és a vulkán nyújt felejthetetlen élményt.

Indulás előtt nem árt átnézni Palermo város hivatalos oldalát, s ha ez megvolt, vessük bele magunkat az érdekességekbe:

Az első állomás – már ami a múmiákat illeti – Palermo, a sziget közigazgatási központja. Itt egy kapucinus kolostor áll, ahol az alatta lévő katakombákban kb. 2000 elhunyt múmiája található meg. Mint az több, külföldi, a témával foglalkozó oldalon is olvasható, az első múmia 1599-ből származik, s egy szerzeteshez (Silvestro da Gubbio) tartozik. Sokan azt valószínűsítik, hogy ez az első eset nem egy szándékos mumifikálás eredménye, mindössze a véletlen műve, és a hely sajátságos klímájának köszönhető.

Catacombe dei Cappuccini

Catacombe dei Cappuccini

Szicíliában egyébként több helyen is találhatunk múmiákat, nem csak Palermoban, s ennek okaként a tudósok a sziget kimondottan meleg és száraz klímáját jelölik meg, ami kifejezetten alkalmas az efféle beavatkozásokhoz.

Az első múmia létrejötte után nem is volt tehát megállás, ennek tudható be, hogy manapság kb. 2000 múmia található a kolostor alatt; bár nagyon valószínű, hogy ennél azért lényegesen több volt, a mostani ismereteink szerint számuk igencsak megfogyatkozhatott az évek folyamán.

A mumifikálásnak többféle jelentősége is lehet, elsősorban az élők és túlvilág kapcsolatát voltak hivatottak biztosítani, azonban más értelmet is tulajdoníthattak nekik (jövendölésekben is szerepet játszhattak). E mögött az rejlik, hogy Szicília egy igen komoly olvasztótégelye volt a különféle kultúráknak, s az itt élőknek már a keresztény idők előtt is jellegzetes volt a viszonyuk a másvilággal különféle vallási okokból kifolyólag.

Palermo katakombáiban a mumifikálás folyamatát az évek múlásával különféle eljárásokkal gazdagították, úgymint a belső szervek eltávolítása, a hasüreg feltöltése nedvességet és kellemetlen szagokat megkötő füvekkel, gyógynövényekkel, sőt akár rongyokkal is. Később konzerválásra alkalmas (titkos recept szerinti) injekciókkal fokozták a ‘tartósságot’. Nagy valószínűséggel az 1870-es évek környékén fejeződött be az ‘aktív tartósítás’ Szicília ezen részén, azonban egy kétségbeesett apa 1920-ban még mumifikáltatta a 2 évesen elhunyt kislányát, aki a mai napig csodálatosan élethű állapotban maradt fenn, az alábbi képen (amely a National Geographic felvétele) szinte alvó állapotban látható.

Rosalia Lombardo

 

A palermói múmiák elrendezését tekintve külön helyiségekbe kerültek a férfiak, a nők és a gyerekek; számos esetben – amíg igazi divattá nem vált az eljárás – azonban csak nemeseket, orvosokat, tudósokat, katonákat és igen jómódúakat őriztek meg az utókor számára. Őket azonban mind legszebb, legünnepibb ruhájukban, megfelelő esetben pedig egyenruhájukban helyeztek végső nyugalomra.

A katakombák látogathatók díj ellenében, fotózni értelemszerűen több okból sem lehet, ám a katakombák körüli árusok gondoskodnak ellátásunkról képek, képeslapok és egyéb szuvenírek formájában, ahogy az egy igazi, jóféle turistalátványossághoz dukál.

Természetesen a katakombákhoz a XXI. században már alap, hogy facebook fiók is jár.

Következő, témához kapcsolódó bejegyzésünk apropója a Savoca-i kapucinus kolostor és múmiái lesznek.