Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

MilleMiglia – Ezer Mérföld

Olaszország egyik legnépszerűbb autós eseménye a Forma-1 monzai futama mellett egészen biztosan a Mille Miglia (Ezer mérföld). 

Idén május 15-18. között rendezik meg ezt a versenynek nem igazán nevezhető ‘felvonulást’.

Az ötlet 1926. december 2-án született Brescia-ban, ahol is néhány vállalkozó szellemű férfiember úgy gondolta, milyen jó ötlet lenne egy autós felvonulás a Brescia – Roma – Brescia útvonalon. A gondolatokat tett követte, így 1927-ben el is indult az első futam, korabeli autókkal, ahogyan azt kell. Nyugodt, kényelmes tempóban 4 nap alatt tették meg a távot, ahogy azóta is mindig.

Természetesen a II. világháború közbeszólt, így a versenyt 1927 és 1957 között összesen 24 alkalommal (tehát nem minden évben) rendezték meg. Ekkor vége szakadt, de a hagyományt 1977-ben felelevenítették, és azóta töretlen népszerűségnek örvend.

Millie Miglia_1

A jelenlegi, 1977 óta élő szabályokat fontos ismerni a nevezés előtt. Mégpedig azért, mert csak 1937 előtti autókkal (tehát amelyek a fénykorban is futottak!) lehet részt venni. Na, ez adja a verseny igazi varázsát. El tudjuk képzelni, amint tehetős üzletemberek, akik a birtokába jutottak egy-egy ilyen járműnek, egy éven át gondozzák, ápolják az autót, hogy ezen a távon végigvihessék?

A versenyre manapság már kb. 30 országból érkeznek a résztvevők, akik az indulás előtt szigorú vizsgálaton esnek át, hogy kiderüljön, érvényes-e a nevezésük. Hiába, a szabály az szabály.

millemiglia_corsa

A világ legszebb futamának is hívott esemény több napig tart. Idén május 15-én indul az esemény, Brescia-ból – ahogy mindig. Csütörtök este érnek Padova-ba, ahol az éjszakát töltik a versenyzők, majd pénteken továbbmennek San Marino-n és L’Aquila-n át Rómába. Itt éri őket a következő éjjel, szombat reggel Rómából van indulás Bologna-ba – ez már a visszavezető út. Innen pedig vasárnap reggel futnak tovább Brescia-ba, a kiindulóponthoz, ahol értelemszerűen ünneplő tömeg várja őket, a hangulat ilyenkor leírhatatlan.

mille miglia 2014

Talán kevesen tudják, hogy a verseny egy ruhadarabot is ihletett. A kabát neve Mille Miglia Jacket, és a brit sportolók között úgy tudjuk, elég nagy népszerűségnek örvendett. A kabát ma is kapható, a kapucni első oldalán egy eléggé bizarr, beépített motoros szemüveg van, ujján pedig egy lyuk, amely a karóra vizslatására alkalmas rés… Őrület. Nem mellesleg úgy láttuk a neten, hogy kb. 300-400 fontot kérnek érte, szóval tényleg minimum fanatikusnak kell lenni…

mille miglia jacket