Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Ki kirándult már Udinébe?

Trieszt és Velence felé járva mindig arra gondolok, hogy végre már Udinére is rá kellene szánni legalább egy hétvégét.

A múltkor pedig rá is akadtam egy jó kis ajánlásra, hogy mi mindent érdemes csinálni arrafelé. Mivel már magam is írtam Udinéről egy-két keresetlen szót korábbi cikkeimben, így most azokat kiegészítve adok még mindannyiunknak egy-két tippet.

El is sorolom, hogy az Udine – egy göngyszem a szomszédban és a Kirándulás Udinéba cikkeimben leírtakon kívül mi mindent nézek meg, amint odajutok.

Azt már jól tudjátok, hogy a templomok és bazilikák mindig kötelező körnek számítanak. Ugyanúgy a főtér is, ami magán hordozza az egykori Velencei Köztársaság lenyomatát (lásd: Óratorony).

Casa Cavazzini
Photo by Tomasz Anusiewicz on Unsplash

Érdemes a múzeumok és művészetek kedvelőinek ellátogatni a Casa Cavazzinibe, amely túl azon, hogy csodás árkádjaival mindjárt lenyűgözi az odalátogatókat, még a Museo d’Arte Moderna e Contemporanea, azaz a Modern és Kortárs Művészetek Múzeumának is otthont ad. Az amúgy több épületet magába olvasztó komplexum már az 1540-es évektől a Colombatti család tulajdonában állt, amelynek alsó szintjét az 1900-as évek legelején Dante Cavazzini bérelte ki. Colombatti halálakor (1937.) megvette az egész épületet – most az ő nevét viseli a múzeum. A restaurációk során az 1300-as évek második felére datálható freskót is találtak itt.

Casa Cavazzini – Udine
Photo by Anthony Hill on Unsplash

Ha egy jó kis korzóra vágytok, akkor a Via Mercato Vecchio se maradjon ki, ami a város élettel teli sétálóutcája. Itt lehet bámészkodni vagy vásárolni is, esetleg csak sodródni a helyiek között, és úgy tenni, mintha mi is azok lennénk kicsit.

Casa Sabbadini
Forrás: tripadvisor

Itt, a sétálóutca egyik kereszteződésében találjuk a Casa Sabbadinit, ami két szempontból fontos épület. Egyrészt van rajta egy gyönyörű kültéri freskó, ami Jupitert ábrázolja. Másrészt kétoldalt az öreg Jupiter mellett van két fémkarika – annak idején ide rögzítették a város paliójának (lovasverseny) célszalagját. Ki gondolta volna, nem igaz?

Casa Sabbadini
Forrás: tripadvisor

Ha olasz terek forgatagára vágytok, vagy beülnétek egy jó kis étterembe, helyi finomságokat kóstolni, akkor egy olyan tér felé vegyétek az irányt, amelynek három neve is van. Bármelyikre kérdeztek, biztosan hamar kaptok útbaigazítást. Ez a tér pedig a Piazza Matteotti, a Piazza San Giacomo és a Piazza delle Erbe néven is ismert, és ilyen gyönyörű:

Piazza Matteotti
Forrás: visititaly.eu

Esti csavargásnál üljetek be itt egy bárba, ahol érdemes helyi vörösbort kóstolni jóféle nyers sonkával, vacsora utáni bűnözésnek is kiváló!

Ne feledjétek, hogy Udine határában egy várra nem annyira hasonlító, mégis várnak nevezett épület áll, ide is érdemes ellátogatni, főleg az itt fellelhető kiállítások miatt!

Castello di Udine
Photo by Gabriele Tirelli on Unsplash

Na, mit szóltok, megér egy hosszú hétvégét? Szerintem bőven!