Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Masterpiece – amire nem számítottunk

Az olaszok ismét valami olyat találtak ki, ami igen-igen ritkaságszámba megy az utóbbi időben. Egy igazi tehetségkutató – íróknak.

Azt hiszem, nálunk is kezd lassan mindenki eltelni azzal a szűk piacra kidobott, rengeteg többé-kevésbé tehetséges, de legalábbis ügyes énekessel, akik aztán rendre a celebek sorát szaporítják, ahelyett, hogy valami maradandót alkotnának az éneklésben. Úgy tűnik, a tendencia máshol is megvan, csak amíg mi sopánkodunk és unatkozunk, az olaszok lapot húztak 19-re, és megpróbálnak eladni egy olyan műsort, ahol a koncepció a megszokott, viszont a műfaj merőben más.

Írókat megversenyeztetni, nos, ez valóban nem mindennapi ötlet, de akár még jó is lehet a program. A szervezők meglepetésére nagyon magas számban érkeztek pályamunkák, és több közülük állítólag kimondottan minőségi írás. A módszer nem meglepő, a kirostált versenyzők közül 12-en maradtak, akik a show-t elviszik a hátukon. Őket különböző feladatoknak vetik alá, amit egy illusztris zsűri értékel, de a nézők szava dönt (tudják, ne engedjék el a kedvencük kezét…). Kell majd felolvasniuk, fogalmazniuk, és még egy felvigyázót is kaptak, aki kicsit pesztrálja őket a forgatás ideje alatt, valamint szakmai segítséget is nyújt.

A kommentekből kiindulva a fogadtatás vegyes: van, aki szerint vétek az írást ilyen típusú műsorok készítésével degradálni, mások szerint meg inkább ilyesmit toljanak az emberek arcába vasárnap este, semmint a Való Világot és társait. Hát, ki-ki vérmérséklete szerint áll hozzá, ez – gondolom – értelemszerű.

A műsor címe: Masterpiece (szép olasz kifejezés…), és a zsűri állítólag már talált is a pályamunkák között párat, amelyek kimondottan ígéretesnek számítanak.

És akkor lássuk a zsűrit:

Taiye Selasi londoni születésű fotós és író. A kortárs írók közül a legtehetségesebbek között tartják számon.

Taiye Selasi londoni születésű fotós és író. A kortárs írók közül a legtehetségesebbek között tartják számon.

Andrea de Carlo (író, festőművész, zenész és fotós), aki még Fellini mellett is dolgozott rendezőasszisztensként.

Andrea de Carlo (író, festőművész, zenész és fotós), aki még Fellini mellett is dolgozott rendezőasszisztensként.

Giancarlo de Cataldo (író, színpadi színész és dramaturg), akinek leghíresebb könyve a 'Bűnügyi regény' címet viseli, s meg is filmesítették.

Giancarlo de Cataldo (író, színpadi színész és dramaturg), akinek leghíresebb könyve a ‘Bűnügyi regény’ címet viseli, s meg is filmesítették.

A 'felvigyázó', vagy segítő, akit már korábban megemlítettünk: Massimo Coppola, író, dokumentarista és egy kiadó alapítója.

A ‘felvigyázó’, vagy segítő, akit már korábban megemlítettünk: Massimo Coppola, író, dokumentarista és egy kiadó alapítója.

A díj pedig, annak, aki a végén mindent visz: egy kiadói ajánlat a nyertes pályamunka megjelentetését illetően. Százezres példányszámról van szó, ami nem kevés, még az olasz piacon sem, a kiadó pedig a Bompiani (aki mellé betársult a Rai és a Corriere della Sera is). Hát, ezért érdemes vállalni az időközben felmerülő mindenféle feladatot, amit a finalisták számára tartogatnak a verseny során.

Az első adás 2013. november 17-én volt, innentől láthatunk még 5 kiadást idén, és további 6 adást jövőre. Értelemszerűen a könyv kiadása is a jövő évre várható.

Kíváncsiak vagyunk, milyen visszhangja lesz a későbbiekben ennek a nem mindennapi ötletnek, amelynek indulásáról egyébként magyar híradásokban is olvashatunk.