Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Ismerős dallam

Ha az ember gyakran hallgat olasz rádiót, elkaphat egy-két ismerős dallamot, amelyeknél komoly fejtörést okoz, vajon mi ennek a magyar verziója, s melyik lehet az eredeti. 

Az egyik ilyen szerkesztőségi találgatás során került elő egy Claudio Baglioni dal, amelynek refrénjére azonnal rá lehetett ismerni, s kis gondolkodás után a magyar szöveg is előjött. Már csak a dal címére volt szükség, s mikor ez is megvolt, már csak a kutatás maradt hátra: mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás?

A magyar variáció a Korál együttes Hazafelé című dala, mely 1981-ben született. Mivel a Claudio Baglioni-féle nóta (E tu) 1974-ből datálódik, egyszerű összerakni, a Korál volt a „dallamkölcsönző fél”.

Íme az eredeti dal, egy igen régi, RaiUno-felvételen:

A Balázs Fecóval egyidős énekes-dalszerző népszerű művésze Olaszországnak, karrierje már a ’60-as években, tinédzserként indult, 19 évesen megjelent első önálló albuma is.

Az utóbbi években nem csak saját előadói munkásságára koncentrál, de filmzenét is ír, és több könyve is megjelent. Ezek közül az egyik legnépszerűbb a Q.P.G.A. (Questo piccolo grande amore) címet viseli (2009.), csakúgy, mint első, nagy sikerű zenei albuma.

Akik ismerkedni szeretnének Claudio Baglioni-val, azok hivatalos oldalán megtehetik azt.

Sőt, az alábbiakban egy rövid interjút is megnézhetünk a művésszel, fent említett könyve kapcsán: