Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

A művészet templomai – Firenze és az Uffizi képtár

Nagyon szeretem az Olaszországról kissé dokumentarista jelleggel készült filmeket, videókat.

Sokat bolyongok ezért a nagyobb videómegosztókon, de a tv-sorozatok is könnyen eltérítenek a napi teendőktől. Nemrég pedig moziban voltam – s ez a hosszúra nyúlt bevezető végül is egy pontban találkozik.

Raffaello és a nők kapcsán láttam Pécsett, az Apolló moziban a Művészet templomai sorozat egyik elemét, amelyet akkor ajánlottam is.

Nos, a sorozatnak nem csak Raffaello az olasz vonatkozása, hanem számtalan más rész is foglalkozik Itália művészetének egy-egy fontos állomásával. A sorozat részeire pedig nem feltétlenül kell moziban vadászni. A Pannonia Entertainment oldalán előfizethető egy évre a sorozat, ennek 20+ részét bármennyi alkalommal nézheti meg otthon a saját tv-jén az ember egy egész éven át. Akikkel a sorozat pedig – zömmel másfél órás részekben – foglalkozik, azok: Botticelli, Firenze és az Uffizi képtár, a Vatikáni múzeumok, az említett Raffaello, Tintoretto, Caravaggio, a milánói Scala, Leonardo 2 részben is, és ott vannak még a Pápai Bazilikák, de Pompei is. Tehát a sorozatnak majdnem fele Itáliához kötődik – és a többi rész (Dalí, Frida Kahlo, Ermitázs) sem elhanyagolhatók.

Ha az olaszokat sorra vesszük, akkor azért mindegyikhez szívesen adnék egy kis ízelítőt, ezért mindjárt kezdjük is a firenzei résszel, ami nálam a top 3 favorit Olaszország vonatkozásában.

Firenze – Uffizi
Forrás: unsplash – Matteo Lezzi

Túl azon, hogy a várost, és annak legjellemzőbb korszakát, a reneszánszot is bemutatja ez a másfél órás film, végigkalauzol minket az Uffizi képtár folyosóin. Miközben az egykori igazgató Michelangelo és Botticelli remekeiről mesél, a reneszánsz idején brutálisan virágzó városról is szép képet kapunk. A film a képtár eredeti rendeltetését is taglalja – miszerint irodakomplexumnak szánták, hogy a közigazgatásnak a városban mindenfelé székelő egységeit egyetlen épületbe költöztessék. Még a neve is erre utal – Uffizi, azaz Irodák.

A korban is tökéletesen elhelyezett film elmeséli, hogyan lett a közigazgatási centrumból művészeti gyűjtemény, majd képtár, amely a világon az egyik legszebb és leglátogatottabb – szó szerint milliós nagyságrendben érkeznek ide évente a kíváncsi turisták.

Firenze – Uffizi
Forrás: unsplash – Wolfgang Hasselmann

Nekem is volt szerencsém végigjárni a folyosóit, de azt biztosan állíthatom, hogy egy alkalom erre a képtárra nem elég. Ha egész napos is a program, befogadhatatlan a sok csoda, minden újabb alkalom egy újabb színben tünteti fel ezt a gyűjteményt. Nagy álmom, hogy egyszer egy tapasztalt, olasz művészettörténész vezetésével járjam végig, mert hiszem, hogy úgy sokkal több részletre derül fény, mint amit az ember egymaga összegyűjtöget.

Firenze – Uffizi
Forrás: unsplash – Clay Banks

Aki még nem járt ott, annak ajánlom bevezetőül a filmet, mert ez egészen bizonyosan meghozza a kedvet egy firenzei túrához. S akkor még a bazilika kupoláját nem is említettem – szerencsére a filmben viszont ez helyettem is megteszik a hozzáértők!