Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Bari, Puglia székhelye

Folytatva pugliai kalandozásunkat, látogassunk ma el a régió székhelyére, Bari városába.

A vélhetően már a bronzkor óta lakott település gyönyörű kikötővel tekint kelet felé, és mint igencsak déli pontja Európának, rettentő meleg nyarakkal várja a tengerpartok szerelmeseit, a 40°C feletti hőmérséklet egyáltalán nem ritka. Bariról nagyon keveset hallunk mi itthon, pedig méltatlan ez a figyelemhiány, hiszen számtalan szebbnél-szebb látnivaló tud lenyűgözni minket.

A város történelme szorosan összeforr a régióéval, így azt nem részleteznénk újfent. Amit viszont fontosnak tartunk megemlíteni, az az, hogy a város védőszentje San Nicola, akivel egy külön posztban mindenképpen részletesen is megismerkedünk. Most azért tartottuk fontosnak kiemelni ezt, mert a város nevezetességei közül számos kapcsolódik ehhez a szenthez, így már ma is összefutunk a nevével több ponton is.

Vágjunk is akkor bele, és nézzük, mit kínál nekünk ez a város. Mi, szívünk szerint először a Pinacoteca di Bari falai közé vetnénk magunkat, ami egy csodálatos képtár a régió székhelyén. A honlap audioanyagát azoknak ajánljuk, akik szívesen hallanak olasz szót (vagy lusták olvasni…), így ugyanis már a kirándulás előtt egy kvázi előzetes-audioguide-dal lehet indítani. A múzeum hétfőnként zárva van, egyébként naponta látogatható, szóval hajrá, mindenki csodálja az itt összegyűjtött remekeket.

Pinacoteca di Bari

Pinacoteca di Bari

Aki kedveli a templomok hűs csendjét és szívesen nézegeti a freskókat, vagy mélyed el a saját gondolataiban, annak Bari városában az egyik legmegfelelőbb állomás a Cattedrale di San Nicola – és már itt is van a szent, akiről szó volt és lesz is még. Egyébként a katedrális érdekessége, hogy azon kevés épületek közé tartozik, melyek nem vallási céllal épültek, egy bizánci elöljáró (valahol a kormányzó és a katonai parancsnok közötti rangban) lakóhelye volt, később (jóval később) kerültek ide San Nicola ereklyéi és lett belőle vallási hely, majd katolikus templom. Fentiekből kifolyólag pedig számos bizánci és normann emléket találhatunk itt, érdemes tehát meglátogatni ezt a gyönyörű templomot is.

Basilica di Dan Nicola

Basilica di Dan Nicola

És hogy más jellegű élmény is érjen minket, egy nagyon szép barlangrendszerbe invitáljunk Önöket, a világ legszebbjének mondott fehér barlangba, a Grotta Bianca-ba. Több mint 3 km hosszú, és nyári hőség elől menekülőknek a 16,5°C-kal épp ideális karsztbarlang bárkit képes elvarázsolni a fantasztikus cseppkövekkel, amik díszítik – vétek kihagyni.

Grotta Bianca

Grotta Bianca

Bár a bejegyzés elején Barira koncentráltunk, azért itt zárójelben felhívnánk a figyelmet arra, hogy Puglia kapcsán már írtunk a lecce-i homokkőről és az alberobello-i trullókról is, így ezeket az írásokat újfent ajánljuk kedves olvasóink figyelmébe, hogy egy pugliai itiner összeállításánál semmiképp se maradjanak ki a sorból – igen hosszú kirándulás kerekedhet ki, ha csak az igazán érdekes részekre koncentrálunk is.

Bari kikötője este

Bari kikötője este