Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

A növényi intelligencia

Ma egy rendkívül szimpatikus olasz tudóssal fogunk megismerkedni, aki botanikus – ne fusson el mindenki, a téma korántsem lesz unalmas!

Akik rendszeresen követik a TED* (Technology, Entertainment and Design) videóit, ahol különféle tudományterületek, gazdaság, szórakozás, design és innovációk kapcsán készült előadások tárházára bukkanunk, talán már találkoztak Stefano Mancuso nevével. A firenzei egyetem olasz botanikusa/neurobiológusa régóta tanulmányozza a növények életritmusát, mozgását és viselkedését.

A népszerű tény szerint minden olyan élőlény lehet csak intelligens, amelyik mozgásra/helyváltoztatásra képes. Ez mindeddig a növényekre nem terjedt ki, azonban a hosszú évek kutatási eredményeit összefogva Stefano Mancuso szerint ez egyáltalán nem korrekt.

A tudós rengeteg vizsgálattal és felvétellel bizonyította, hogy a növények életében a mozgás nem csak a fejlődésre (ti. növekedés) terjed ki – azok ugyanúgy pihenhetnek, játszhatnak, kommunikálhatnak, mint bármilyen másik élőlény.

Az alábbi videóban a tudós egy TED-előadás keretében kicsit pontosabban és részletesebben fejti ki mindazt, amit fentebb konyhanyelven összefoglaltunk. A videó angol nyelvű, így a nem olaszosok is bátran végignézhetik – az olaszosoknak pedig jó hír, hogy olasz nyelvű felirat tartozik hozzá.

Az előadásban elhangzottak szerint is több növény végez olyan ‘tevékenységet’, melyeket laikusként a mindennapokban senki nem gondol végig – gondoljunk itt csak az illatanyagok, nektárok ‘tudatos’ használatára, a vénusz légycsapó táplálkozási szokására, de akár magára a virágzás folyamatára is.

Mancuso szerint a növényeknek konkrétan agya is van, ami egy számítógéphálózathoz hasonlóan képzelhető el, a központi rész pedig egyértelműen a gyökérben található.

Véleményünk szerint kevesen tudtak arról, hogy az olasz botanika milyen eredményeket mutatott fel az utóbbi időben, így egy újabb aspektusát mutathatjuk meg a talján tudományos életnek.

Álljon most itt egy videó a tudós egy korábbi előadásáról hasonló témában – olasz nyelven, hogy egy kicsit azoknak is kedvezzünk, akik hozzánk hasonlóan kedvelik ezt a hangzásvilágot.

Reméljük, hogy a videókkal alátámasztott írásunk még újabb szempontokat adott Olaszország megismeréséhez – és tudományos tréningnek sem volt utolsó.

Nyelvtanulók részére a videókat, mint szöveghallgatási feladatot ajánljuk.

*A TED egy olyan, 1984 óta létező előadásgyűjtemény, melynek célja, hogy azokat az ötleteket, innovációkat, melyek szélesebb körű ismertségre érdemesek, itt összefogják. Ma már kb. 100 nyelven lehet itt anyagokat találni, s aki feliratkozik, mindig kap értesítést az éppen legutóbb a honlapra felkerült videókról.)