Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Ospedale degli Innocenti

Korábban már Brunelleschi kapcsán megemlítettük, hogy a firenzei reneszánsz építészeti alkotásai közül az Ospedale degli Innocenti nagy jelentőséggel bír. 

De mi is ez az intézmény, hogyan és miért jött létre, és vajon ma működik-e még? Ezekre a kérdésekre kutatjuk fel a válaszokat a mai írásunkban.

A reneszánsz egyik fellegvárába, Firenzébe utazunk újra, ahol egy olyan intézmény (árvaház és kórház) életébe próbálunk bepillantani, ami immár 600 éves múltra tekint vissza.

A Piazza della Santissima Annunziata téren áll, amelynek gyönyörű oszlopsora nem egyidőben készült. Az árvaházé Brunelleschi keze terveit dicséri, a vele szemközti árkádok azonban csak mintegy egy évszázaddal később egészítették ki a tér arculatát és hangulatát.

Brunelleschi és az épület XV. századi létrejötte okán pedig már jól tudjuk, hogy az árvaház a reneszánsz építészet szembeötlő jeleit viseli magán. Nevezetesen az árkádos kialakítás szimmetrikus és ismétlődő motívumait, amelyek az ún. tökéletes városkép jegyeit hordozzák.

Az Ospedale árkádsora
Forrás: pinterest.com

Ahogy azt a wikipédián is olvashatjuk, a korszakban – nyilván a háborúskodások és a pestisjárványok okán – számtalan árva ellátásáról kellett gondoskodni. Így a különféle céhek, pl. a selyemszövők és az aranyművesek összefogtak, és közös erővel finanszíroztak egy intézményt erre a nemes célra. A selyemszövők támogatása egészen az 1700-as évek közepéig nem szűnt meg, de az árvaház később is sok egyéni és szervezeti támogatást kapott, amelyek a folyamatos működést biztosították. A támogatási modell egyedülálló volt, és követendő példaként szolgált más városok és országok számára is.

Az intézmény, amely a kórház és árvaház alapjain a mai napig működik, már nem teljesen azonos funkciót lát el, ám jó ideje közintézményként segítő funkciót tölt be oktatási, képzési kérdésekben, hátrányos helyzetben élők esetén. Fő célja most is a gyermekek és a családok támogatása. Sokan nem tudják talán, hogy a világon ez volt az első olyan intézmény, amely kimondottan gyermekgondozási céllal jött létre.

Ospedale degli Innocenti
Forrás: institutodegliinnocenti.it

A homlokzatra kör alakú domborművek formájában gyermekalakok (lényegében puttók) kerültek, azonban csak Brunelleschi munkáját követően majd’ negyven évvel. Ezek a művek Andrea della Robbia nevét dicsérik – készítésük az épületre kerülés előtt jónéhány évvel már megtörtént.

Az 1800-as években ezeket a domborműveket még két párral egészítették ki.

Az intézményben múzeum is működik, amely nem túl régóta (2016. június 24-étől) látogatható. Mintegy 1456 négyzetméteren barangolható végig a kiállítás, mely a kis bentlakók (nocentini) életéről őriz emlékeket, személyes tárgyakat. Gyönyörű része a múzeumnak a Caffe del Verone, amely nem csak a látogatók számára elérhető, bárhonnan megközelíthető. Nem mellesleg lélegzetelállító kilátás nyílik a székesegyház kupolájára és még egy jót enni is lehet.

Caffe del Verone
Forrás: gamberorosso.it

Reméljük, hogy aki legközelebb Firenzében jár, nem csak az Uffizi-re, vagy a Palazzo Vecchio-ra szán időt, de az ilyen, kevésbé emlegetett látványosságokhoz is kedvet kap.

Legközelebb megnézzük, ki is volt a kis puttók készítője, Andrea della Robbia. Várjuk Önöket!

Andrea della Robbia – Bambini
Forrás: museumsinflorence.com