Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Könyvajánló – Cristo si è fermato a Eboli

Carlo Levi olasz orvos-festő-író egyik kötetét ajánlom nektek ma – ezt én is az utóbbi időben vettem kézbe.

Régóta volt a listámon a Cristo si è fermato a Eboli (Ahol a madár se jár), és végre megtaláltam az időt, hogy ezt a könyvet is elolvassam. A legutolsó mozzanat, ami erre sarkallt, hogy nyáron Dél-Olaszországban jártam, s Paestum felé haladva elhajtottunk az Eboli felé lekanyarodó út mellett – ekkor döntöttem el, hogy a kötet olvasgatását most már aztán tényleg nem halogatom tovább.

Az utazás hatására egyébként több könyvet is kivettem a könyvtárból – természetesen ez volt az egyik, ami hazajött velem.

Valószínűleg mindenki úgy indul neki, hogy ez egy gyorsan olvasható, rövidke könyv – egy estés mutatvány az elolvasása. De nem így van. Ugyan a regény, amely az 1930-as évek közepén játszódik, és önéletrajzi ihletésű, tényleg nem sok oldalszám tekintetében, mégis komoly odafigyelést igényel.

Aki sodró lendületre és pergő eseményekre számít, az csalódni fog – sem az olasz irodalomnak, sem a filmkészítésnek nem sajátja a sebesség. Amilyen gyorsan beszélnek, olyan lassan élnek – ha szabad így fogalmaznom. Ez a könyv Carlo Levi életének egy rövidke szakaszát meséli el. Az antifasiszta orvos nézetei miatt az 1930-as évek olasz politikai vezetésének jóvoltából száműzetésbe kényszerül. Ugyan a háború alakulása miatt végül rövidebb időt kell a déli vidéken töltenie, ez a röpke év nagyon mély benyomást tesz rá – ebből született meg ez a népszerű regény, melyet 1945-ben adtak ki először.

Az orvos Grassano és Avigliano településeken tölti a szóban forgó évet, ahol a helyi lakók hamar el- és befogadják – nem ő az első száműzött, aki errefelé vetődik kényszerű okokból.

Carlo Levi (1902-1975) írásmódjának hála nagyon könnyen beleláthatunk a dél-olasz szegénység legsötétebb bugyraiba is, ahol a malária és más betegségek folyamatosan tizedelik a lakosságot, akiken érdemi gyógyszerek nélkül alig-alig lehet segíteni. A megfelelő orvosi ellátás hiánya, a higiéniai problémák, a valóban mély szegénység minden aspektusába betekintést kaphatunk, miközben a falusi élet dinamikája, a vallás és a mágia egymás mellett létezése is megelevenedik.

A lassan csordogáló életet bemutató regényt érdemes egy kicsit lassabban is olvasni. Hagyjuk egy kicsit, hogy a szöveg behúzzon minket ebbe a számunkra ismeretlen világba, és engedjük elmerülni magunkat a száz évvel ezelőtti dél-olasz vidék misztikus életébe.

A könyvből pár évvel Carlo Levi halála után (1979) film is készült azonos címmel, amelyben a főszerepet Gian Maria Volonté játszotta. Rendező: Francesco Rosi.

Carlo Levi – Christo si é fermato a Eboli
Forrás: abebooks.it