Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Nuraghe-kor – ma Szardíniára utazunk – 2

A nuraghe-k, mint építmények – mai írásunk ebbe a témába enged egy kis betekintést.

 S ha már emlékekről, látnivalókról is ígértünk pár sort, nézzük meg, mik a legkézzelfoghatóbb jellegzetességei ennek az ún. nuraghe-kornak, ha már egyszer Szardíniára jöttünk:

Ez az éra igen gazdag emlékparkká alakította gyakorlatilag az egész szigetet, már ami a nuraghe-kat, azaz a kövekből épített fura, toronyszerű képződményeket illeti. Ezekből az építményekből szerte Szardínián kb. 7000 db-ot találhatunk, melyek mindegyike időszámításunk előtt született. A tudósok a mai napig kutatják, mik lehettek ezek a tornyocskák, mi volt a korabeli funkciójuk, miért épültek. Válasz erre a kérdésre még nincsen, azonban többféle teória látott napvilágot. Ezek szerint pedig a nuraghe-k lehettek:

  • lakóházak
  • erődítmények
  • vallási célú építmények, pl. templomok
  • temetkezési helyek
  • ‘katonai objektumok’

Ez néhány olyan megközelítés, ami ugye bármelyikünknek eszébe juthatna egy ilyen kérdés esetén, ám a kutatások, elemzések, régészeti munkák sajnos egy fikarcnyival sem vitték közelebb a tudósokat a megoldáshoz. A katonai objektum funkciót néhány esetben kifejezetten valószínűsíthetjük, hiszen úgy tűnik, pár nuraghe kimondottan stratégiai fontosságú pontokon található, ahonnan jól belátható a környék, így talán pl. ha másban nem, a passzív védekezésben lehetett szerepe.

Egy nuraghe felülnézetből

Egy nuraghe felülnézetből

Az építmények óriási kövekből készültek, kötőanyag nélkül. Legtöbbjük egy helység, egy vagy két szinttel. Ha többszintes, akkor a fal belső oldalán csigalépcső segíti a feljutást a felsőbb szintekre. A nagyobb nuraghe-k esetén bevájt szobákat, ún. tholosz-okat is találhatunk, a csigalépcső itt is tartozék. A nuraghe-k állhatnak önmagukban, vagy kis csoportban is. Ami bizonyos, hogy minden nuraghe (csoport) környezetében egy korabeli falvacska állt*.

A nuraghe-k teteje kupolaszerűen záródik, a köveket úgy helyezték el, hogy mindegyik sor beljebb helyezkedik el, mint az alatta lévő, így egy idő után kupolaszerűen összeérnek.

Az elrendezésből ítélve a szakemberek éreznek némi görög hatást az építkezésben, bár egyes tudósok az egyiptomiaknak tulajdonítják a nuraghe-k létrejöttét, mások az etruszkoknak, megint mások a föníciaiakat gyanúsítják ugyanezzel. Mindenesetre a legközelebb talán a hellenisztikus építkezési mód áll ehhez, így a görögöknek egy orrhossznyival nagyobb esélyt lehet adni.

A nuraghe korról és az építményekről fantasztikus kép- és videóanyagot halmozott fel a neroargento.com nevet viselő oldal, ahol csodálatos fotók segítségével kerülhetünk közelebb ehhez az érdekes és nem mindennapi kultúrához.

Javasoljuk megtekinteni a Mamoiada nevű ünnepségsorozatról szóló képeket (melyek 2014-esek), hiszen a hamarosan következő írásunk a Mamoiada-val és jellemző alakjaival, a Mamutones-szal foglalkozik majd. Ezt a tipikus felvonulást leginkább a mi mohácsi busóinkhoz lehet hasonlítani, megígérjük, hogy érdekes lesz!

 A másik ajánlásunk a témában más módon közelíti meg Szardínia szigetét, hiszen sokkal inkább utazásokra, hotelekre hívják fel a figyelmet, de azért itt is vannak (angol nyelvű) információk a fent említettekhez hasonlóan. Aki ott is olvasgatna, annak irány a charmingsardinia oldala!

S hogy hogyan lehet egy nuraghe-t meglátogatni? A goeurope.com oldalán olvasható (angol nyelvű) kimerítő leírás szerint be kell ülni az autóba, odahajtani egyhez, és megnézni. Na, hát ennél egyszerűbb dolgunk sose volt, igaz?

*Nem minden falvacska létesült azonban nuraghe mellé, így van köztük olyan, mint pl. Serra Orios vagy Tiscali. Ezeknek a falvaknak a meglátogatása igen érdekes vállalkozás. Serra Orrios az egyik legtipikusabb hely abból a szempontból, ha tájékozódni szeretnénk a nuraghe-falvak felépítéséről. Viszonylag épen megmaradtak az épületek körvonalai, így látható, hogy a kb. 100 kis kunyhó hogyan helyezkedett el és alkotott egy egységet. Mivel folyamatosan utazni kell ezek között a célpontok között, kiránduláskor az autóbérlés ill. a szervezett utak előtérbe helyezése megfontolandó. 

A másik ilyen kis falu Tiscali, ahová azonban egyértelműen összkerekes autóval és rendes túrabakancsban érdemes megérkezni, ugyanis a falu kissé nehézkesen megközelíthető terepen fekszik. A látvány azonban mindenkit kárpótol a fáradtságért, hiszen egy óriási, mészkőbe vájt barlangszerű képződmény védi, amely egyben a valamikori nuraghe-települést is rejti. Páratlan látvány, túrázóknak pedig maga a paradicsom.

Museo Dorgali

Museo Dorgali

A kultúra szerelmeseinek pedig egy bónusz: Dorgali városában 1980 óta van egy archeológiai múzeum, amely Szardínia történetét mutatja be kb. i.e. 3000-től egészen a középkorig. Ha valaki az olvasásban eddig eljutott, bizonyára megfogta a téma, így az is valószínű, hogy ennek a múzeumnak nem fog tudni ellenállni. A belépő 3€ körül van, így még csak azt sem mondhatjuk, hogy drága lenne. Őszintén reméljük, egy nap a helyszínről fogunk tudni írni összefoglalót. 

Ha valaki felbuzdult, és szervezné is az utazást, nos, neki pedig nagyon jó szívvel ajánljuk iránymutatónak a 2014-es katalógust Szardínia látnivalóiról, szálláslehetőségeiről. 

 Kellemes időtöltést Szardínián!