Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Verona hídja

Aki már járt Veronában, már a címből is biztos tudja, miről lesz ma szó.

Veneto régió egyik gyönyörű városába utazunk ma, és virtuálisan átsétálunk a város nyolc hídja közül az egyik legrégebbin és legszebben.

A Ponte Pietra (nemes egyszerűséggel Kő-híd) az i.e. 1. században épült a rómaiak keze nyomán. 5 árkádjából már csak kettőben van eredeti alapanyag, a jobb oldali íveket a középkorban átépítették.

Az ókorban Pons Marmoreusnak hívták, és a Genovát Aquileiával összekötő Via Postumia nevű út haladt át rajta.

Természetesen a folyó áradásai sem kímélték a századok során, ám a Ponte Pietra a mai napig az egyik legjellemzőbb eleme Verona látképének.

Ponte Pietra
Forrás: italymagazine.com

Az 1300-as évek elején a várost vezető nemes jóvoltából az egyik hídfőre a fotón is jól látható, védelmi célokat szolgáló torony épült, amely ma is ott magasodik a híd felett, és még a nemesi család egykori címere is látható rajta.

A hidat 1945-ben a visszavonuló német csapatok felrobbantották, ám a korábbról rendelkezésre álló fotódokumentációk alapján sikerült a hidat az eredeti alapanyag maradékából újraépíteni.

A híd egyébként kedves része a városnak, a turisták is szeretik, hiszen esténként kivilágítva Verona egyik legszebb pontja. Nem csoda, hogy a romantikus lelkületű utazók és a helyiek is szívesen időznek itt a melegebb évszakban.

Akinek felkeltette az érdeklődését ez az úticél, annak ajánlok még alább egy videót, ahol olasz nyelven mesélnek egy picikét róla!