Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Karnevál Firenzében

Itália-szerte január 28-a körül indul a karneváli szezon. A várthoz képest azonban most nem Velencébe, hanem Firenzébe látogatunk ezért.

Ugyan mindenkinek a lagúnák városa az első gondolata, ha a karnevál szót meghallja, azonban Itália más részein, északon és délen egyaránt sok és sokféle karnevál zajlik ebben a farsangi időszakban, ami egészen húshagyó keddig tart.

 

Firenzei karnevál
Forrás: carnevalefirenze.com

Mai cikkemben egyik legkedvencebb városomba, Firenzébe utazunk virtuálisan, hogy meglessük, ott hogyan zajlik ez a tél végi ünnepségsorozat, s hogyan mulatnak arrafelé az emberek. Persze, a karneválnak nem csak menetrendje, de természetesen hosszú időre visszanyúló történelme is van, amiről szintén nem feledkezhetünk meg. S mivel amúgy is szeretek ilyesmiről mesélni nektek, le is írom gyorsan ezt a sztorit.

A firenzei karnevál gyökerei egészen a Medici-korszakig nyúlnak vissza, a 15-16. században már nagy élvezettel szervezték meg a felvonulásokkal tarkított, zenés-táncos főtéri mulatságokat ebben a csodaszép városban. Úgy hírlik, nem csak a köznép körében volt népszerű a móka, de még maga Lorenzo de’ Medici is várakozással tekintett az évente megrendezésre kerülő esemény elé. Már ekkortájt fából készült kocsikat készítettek erre az alkalomra, hogy feldíszítve végighúzzák azokat a városon az emberek nagy csodálatára. A kocsikat a felvonulók serege kísérte, akik daloktól, versektől hangosan követték a karneváli járgányokat. Mivel Lorenzo de’ Medici, a város jóformán teljhatalmú ura szívesen faragott maga is rímeket, úgy képzelem, hogy talán az ő irományai is elhangozhattak egy-egy ilyen felvonuláson. Milyen érdekes lehetett ez akkor!

Firenzei karnevál
Forrás: firenzetoday.it

Aztán persze a Medici éra leköszöntével a szokás azért nem tűnt el Firenzéből, a mai napig megszervezik ezt a látványos ünnepet a tél vége felé közeledve. Az 1700-as években már kimondottan sok maszkos figura jelent meg, akik a commedia dell’arte nevű szórakoztató színházi műfaj meglétének utolsó éveiben a nép és a városvezetés arcára egyaránt mosolyt csaltak. Ekkoriban született meg Stenterello figurája, aki a firenzei karnevál nagyon tipikus alakjává lépett elő. Megálmodója – Luigi Del Buono, firenzei órásmester, később maga is színész – állítólag a saját vékony, kis termetének a mintájára alkotta meg figuráját, ami a 18-19. század fordulójának firenzei színházaiban mind gyakrabban jelent meg. Vicces szerepeiből, versben vagy prózában előadott szövegeiből nem hiányzott az irónia, a szatíra sem – sőt, sokan panaszkodtak arra is, hogy Stenterello néha kifejezetten vulgáris volt. Szövegeinek írói minden bizonnyal úgy gondolták, hogy egy ilyen mulatozós időszakba azért ennyi belefér. Ebben a korszakban ugyanúgy szorgalmasan építgették egyébként a mindenféle maszkos figurákkal feldíszített kocsikat is – a kocsikészítők hosszú időn át készültek és készülnek ám a karneválra, nem csoda, hogy ez szinte mesterséggé lépett elő. A felvonulásokat rendszerint hajnalig tartó bálok zárják le, amelyeken aztán a jókedvnek semmi sem szabhat határt. (A viareggiói esemény is ehhez hasonló – nem csoda, hisz az is Toszkánában van, tehát ugyanarról a régióról van szó. Írtam is erről már pár cikket – emlékeztek?)

Stenterello
Forrás: ilreporter.it

S ha az elmúlt századok után a mai korba lépünk vissza, akkor pedig van egy örömhírem: idén, 2024-ben január 27-28-án tartják az eseményt, így akik épp arrafelé járnak, el ne mulasszák, hatalmas parádé lesz biztosan ebben az évben is!

Akik nem jutnak el most a firenzei karneválra, azoknak íme, egy kis ízelítő abból, hogyan is zajlott a pár évvel ezelőtti mulatság. Kedvcsináló következik: