Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Május 1. – a munka ünnepe

Hát, ilyen rendhagyó május 1-jénk sem nagyon volt mostanában.

Tekintettel a kialakult helyzetre, elég furán ünnepelünk az utóbbi időben mindent, nem igaz? Néha tényleg háborús helyzetnek gondolja az ember, dacára annak, hogy sokan azért olyasmiben nemigen vettünk részt.

Ha már nem is feltétlenül a felvonulás az első gondolatunk ezzel a világszerte megtartott ünneppel kapcsolatban, azért egy-két fontos gondolatot kiemelünk, visszautalva egy négy és egy öt évvel ezelőtti cikkünkre, amelyben kicsit körbejártuk a témát.

A korábbi foglalkozik ténylegesen május elsejével, itt összefoglaljuk, honnan is ered az ünnep maga – az Egyesült Államokból indult az 1800-as évek második felében, harcolva az emberségesebb munkakörülményekért és munkaidőért. Megnézzük azt is, hogy Olaszországban mi a helyzet – ugyanúgy május 1. a fix dátum, de csak 1890-től. Miért is? Kattintsanak a magyarázatért korábbi cikkünkre!

Javaslunk Önöknek a szép hétvégére tekintettel egy másik írást is, amelyben pedig azt jártuk körbe, hogy Assisi környékén miért fontos időszak ez a május eleje – ekkor tartják ugyanis a Calendimaggio-t, amely egy több napos rendezvény, egészen az ókorig visszanyúló gyökerekkel, ünnepelve az élet körforgását.

Ezt a fesztiválsorozatot egyébként nem csak Assisi-ben, hanem Olaszország több pontján is megünneplik. Böngésszenek abban a cikkünkben, melyben ezzel a témával tüzetesebben is foglalkoztunk – így szeretnénk feleleveníteni mindannyiunk emlékezetében ezt a klassz májusi hétvégét, azt, hogy hányféleképpen is lehet kellemesen eltölteni az időt, amikor arra lehetőség adódik.

Íme, egy-két fotó 1954-ből:

Forrás: calendimaggiodiassisi.com

 

Forrás: calendimaggiodiassisi.com

Érdekesség, hogy a Calendimaggio ünnepét a XX. században legutóbb a II. világháború idejére függesztették fel, 1947 óta folyamatos volt a hagyomány. Idén nincsen – a jó hír viszont, hogy megvan a következő dátum: 2021. május 5-8. Ezt felírhatjuk a naptárba, és készülhetünk rá – ha már idén sajnos nem lehetett ebből sem semmi.

Két tavalyi képpel búcsúzunk hát:

Forrás: calendimaggiodiassisi.com

 

Forrás: calendimaggiodiassisi.com