Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Dante és az Isteni színjáték

Sokan és sokféleképpen nyilatkoztak már meg Dante Isteni színjátékáról.

Aki a hozzáértőket próbálja követni, sokszor az is elvész a rengeteg információ között, s miközben ezt az érdekes, kalandos, sokszor tanulságos, sokszor elgondolkodtató írást tanulmányozza, mindenféle képek cikáznak a fejében.

Régóta halogatom ennek a cikknek a megírását, hiszen hatalmas falatnak érzem. Nem gondolom, hogy érdemes lenne visszamondani azokat a dolgokat, amelyeket mások énelőttem már sokkal összeszedettebben és sokkal nagyobb tudással felvértezve megírtak.

Sandro Botticelli – Inferno Forrás: cgrevents.com

Ezért azt gondoltam, hogy mindenki okulására, aki fogékony kicsit az irodalomra, álljon itt egy kis ajánló pár elolvasnivaló (vagy hallgatnivaló) formájában, így ki-ki maga tudja eldönteni, hogyan dolgozza fel ezt a nem mindennapi művet, amely 700 év után is szinte ugyanolyan erővel hat, mint születése idején – sőt!

A művel való ismerkedéshez a Budapesti Olasz Kultúrintézet biztosít némi muníciót. Oldalukon olasz/angol kétnyelvű formában tölthető le a szövegkönyv, és magyarul elérhető az Isteni színjáték hangoskönyv formában is. Gyabronka József olvassa fel a költő sorait, az összekötő/értelmező szövegeket pedig Péter Kata tolmácsolja.

Aki  már látta/hallotta a szöveget, s megismerkedett vele kicsit, annak jó szívvel ajánljuk a Pécsi Tudományegyetem Italianisztika Tanszékének vezetője, Prof. Luigi Tassoni könyvét Dante csendjeiről (I silenzi di Dante), amelyet a megjelenésekor már említettünk itt, honlapunkon. Ez már abszolút a haladó szint, keményvonalas irodalomkedvelőknek való!

Természetesen számtalan honlap foglalkozik több-kevesebb tudományossággal az Isteni színjátékkal, mi egy jól áttekinthető verziót ajánlunk most a divinacommedia oldalán.

S aki még ezek után is kíváncsi maradt, annak két videóra hívjuk fel a figyelmét. Az egyiket a youtube-on lehet megtalálni, Massimo Cacciari – Cafe Letterario Vol 2 néven érhető el, ékes olasz nyelven.

A másik pedig egy podcast sorozat része, ám sok hasznos és érdekes infót tartalmaz – ugyancsak olaszul.

Részletes kiadványok születtek arról, hogyan jelenik meg csak az Isteni színjáték soraiból kiolvashatóan a numerológia, az asztronómia, az ezotéria. Mások azt veszik górcső alá, hogy hogyan bukkan fel a műben a kereszténység, az iszlám vagy akár az eretnekség. Megint mások a filozófiai mondanivalót kutatják, hisz Dante a filozófiának is nagy értője és művelője volt. Az Isteni színjáték tehát túlzás nélkül egy kerek egész, egy kimondhatatlanul fontos viszonyítási pont az irodalomban.

Aki kicsit is érdeklődik, szinte elmerül a sok érdekes írásos és audio-anyag között, amelyek Dantéról vagy az Isteni színjátékról szólnak. Kezdjünk ezért mi is komolyan ráhangolódni a témára, hogy a szeptember közepi eseményre, Dante halálának 700. évfordulójára profin kenjük-vágjuk a hozzá kapcsolódó fontos tényeket.