Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Milánó különlegességei

Tavasszal reményeim szerint ellátogatok Milánóba.

Nyilván már van egy hosszú lista a fejemben, amire sort kerítek, de azért nézelődöm is – szeretem, ha rábukkanok utazás előtt egy-két időszaki kiállításra, ami egy picit jobban árnyalja a hely jellegzetességeit, amit meglátogatok. De az se baj, ha olyan cikkre találok rá, ami szintúgy apró finomságokra hívja fel a figyelmet. Most egy ilyen alapján indultam vadászatra.

Photo by Michele Bitetto on Unsplash

Így most – anélkül, hogy felsorolnám nektek a Scalát, ahová akár 2000 néző is befér, a milánói dómot vagy Leonardo utolsó vacsoráját, esetleg még a Sforza kastélyt – elmesélem, milyen érdekességeket találtam a várossal kapcsolatban, amiről eddig még nem írtam.

Ilyen pl. a milánói dóm – amelyről most elárulom, hogy ez a világ 5. legnagyobb katedrálisa. Úgy hírlik, hogy számtalan homlokzati gorgója közül bármelyiket örökbe lehet fogadni potom 100 000 euróért – ezt a pénzt a fenntartásra fordítják. Nem olcsó…

Olaszországban Milánóban található a legtöbb felhőkarcoló – ezek közül az egyik legikonikusabb az Unicredit épülete. (A legelső ilyen azonban a Pirelli torony volt.)

Photo by Simone Daino on Unsplash

Persze, a környezettudatosság is szerepet játszik egy-egy magasház építésénél, mint pl. amilyen a Bosco Verticale –erről már írtam is!

Photo by Daniel Sessler on Unsplash

Érdekesség még, hogy a 14. századi első brutális pestisjárvány Milánót nagyjából elkerülte – később aztán persze nem volt mindig ekkora szerencséjük a városlakóknak.

Milánót, amely Róma után a második legnagyobb olasz város, Olaszország gazdasági fővárosának is nevezni szokták.

S hogy a város mennyire népszerű a külföldiek szemében, azt mi sem mutatja jobban, minthogy állítólag a filippínó lakosság külföldön élő tagjainak harmada épp Milánót választotta lakhelyéül. (Én úgy tapasztaltam, Rómában vannak nagyon sokan.)

Ilyen apróságok színesíthetik milánói látogatásunkat – aki már járt ott, hozzáteheti fb-kommentben a saját tapasztalatait!

Photo by Mikita Yo on Unsplash