Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Lazio – válogatás

Róma örök – ma ebbe a városba és környékére kalandozunk.

Minden út Rómába vezet – szól a mondás. Amivel azért olyan nagyon nem is lövünk mellé, hiszen, ha ránéztek Európa térképére, minden világossá válik. Egy nem túl régi modellezés mutatja meg, hogyan alkot egy tökéletes fa-szerkezetet a Rómából/Rómába induló utak sokasága. Ennek persze előzménye is volt – az ókori Róma már letette az alapokat.

Lazio régió általános infóit a szokásos helyen találjátok meg: Tartományok – Lazio. Mielőtt pedig bárkiben felmerülne a kérdés, igen, történelmi összefoglaló is van! Ehhez egy nagyon érdekes adalékkal szolgál Lazio egy külön kis területi egysége, amelyet Ciociariaként ismer az olasz társadalom – nálunk ezt azonban kevéssé emlegetik. Olaszhonban azonban annyira jellegzetes, hogy könyvet és filmet is dedikáltak neki.

Lazioban sok érdekes hely van Rómán kívül is, ilyen például Rieti, ahol van egy őrülten hangulatos, kétszemélyes étterem – nem viccelek! Szerelmespároknak kötelező lazioi kaland kell legyen ez a hely – csak jó előre foglaljatok!

Viterbo
Photo by Johannes Beilharz on Unsplash

A másik város, ahova mindenképp érdemes ellátogatni: Viterbo. Itt fogtok találni a csodaszép városközponton kívül egy olyan szoborparkot, amely órási, kőből faragott, néha kifejezetten rémisztő figurákkal van tele. Különös hely!

Spaghetti alla carbonara
Photo by Gianluca Gerardi on Unsplash

Engem a szívem itt már húz erősen Róma felé, mert arról sok mesélnivalóm van – de előtte még nézzük meg, mit lehet enni Lazioban! Kis étvágygerjesztőnek szántam jónéhány sajt bemutatását, meg ott van még a malacsült ünnepe is (Sagra della Porchetta), de természetesen nem maradhat ki a spaghetti carbonara sem, és megemlítek még egy egyszerű citromtortát, ami szintén népszerű errefelé – ehhez ráadásul receptet is találtok, és tényleg rém könnyű megcsinálni, ezt tuti senki nem rontja el!

Citromtorta
Photo by Didi Miam on Unsplash

Na, és akkor Róma!

A város kapcsán tudjuk jól, hogy az itt egy főre eső szökőkutak száma igen magas. Ezért is gondoltam rá, hogy ne mindig a Trevi-kútról legyen szó, vagy a Piazza Navonán található csodáról, hanem fogjunk most egyet a város más részén. Ezért írtam egy cikket Róma könyves szökúkútjáról – ezt is olvassátok el emlékeztetőül!

Aztán ott van még a város másik különleges helye, ahol egy kulcslyukon át épp a Szent Péter Bazilika tetejét láthatjuk – ez is egy elég speciális élmény, bár biztosan sorba kell állni érte.

Ha már a bazilikáról került szó: az Angyalvárral szemben, a híd másik oldalán találtok egy csodaszép, kifestett átjárót, amelynek kedves története van. Az épület annak idején a híres Chigi-családé volt – igen, ők azok, akiknek a Róma másik részén álló Chigi-palotája ma a miniszterelnöki hivatalnak ad otthont.

Ókori emlékek Rómában
Photo by Massimo Virgilio on Unsplash

De a fővároshoz kapcsolódik még a századokkal ezelőtti márványmérce hagyománya, amely a kenyér méretének ellenőrzésére szolgált, és nagyobb paloták oldalán helyezték el őket – ebből néhány a mai napig látható. Részletekért katt a cikkre!

S ha valaki egy nyár eleji időpontot keres a római városnézéshez, az nyugodtan időzítse Pünkösdre, ugyanis ekkor a Pantheon ad otthont egy nagyon szép eseménynek – a látogatókra rózsaszirmok hullanak „az égből”.

S ha szeretnétek többet tudni például a szintén lazioi Orsini-Odescalchi kastélyról, vagy az Este villáról, netán egy fura nekropoliszt is meglátogatnátok, vagy barangolnátok a pápa nyári rezidenciájra körül (Castel Gandolfo), akkor olvassátok el a látnivalókról szóló, külön ezeknek dedikált írásomat.

San Gavino Martire a régió védőszentje, az ő életét több legenda is övezi – érdemes hát beleolvasgatni az ő történetébe is!

Aki eleget csavargott már, annak pedig levezetésként ajánlom Lazio dialektusait.

Nos, remélem, hogy egy kis virtuális kiruccanás erejéig ti is velem tartottatok!

Tipikus római hangulat
Photo by Marialaura Gionfriddo on Unsplash