Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Az olasz művészet a posztkoloniális és a new media között

A cím egy érdekes eseményt takar, amelyre a Budapesti Olasz Kultúrintézet Federico Fellini termében kerül sor.  Mivel ma délutánra várják a látogatókat, tempózni kell a programjaink átszervezésével!

2014. február 3-án, hétfőn 18:00 órakor az Olasz Kultúrintézetben ?Az olasz művészet a posztkoloniális és a new media között? címmel tart előadást Francesca Gallo (La Sapienza Tudományegyetem ? Róma).

Míg az Arte povera (szegény művészet) és a transzavantgárd művészeti irányzat képviselői még javában meghatározó szerepet töltenek be az olasz művészeti életben, egy új generáció tör be az olasz művészet színpadára, akik videóikban, performance-aikban és installációikban gyakran az aktuális politikai és társadalmi témákat állítják a középpontba, feszegetik az intézményi kiállítási terek határait, az új technológiák alkalmazásával pedig közvetlenül bevonják a közönséget is.

A találkozón ezek a témák kerülnek terítékre Francesca Gallo művészettörténész tálalásában, aki alaposan tanulmányozta az anyagok esztétikai mérete és költőisége, valamint a XX. századi művészeti eljárások közötti összefüggést, különös tekintettel a new media art által bevezetett átalakulásokra, melyek művészeti intézményi szinten is megjelentek.

A találkozó a budapesti Ludwig Múzeum ?Fabrizio Plessi? című kiállításához kapcsolódik.

Bővebb tájékoztatás:

Olasz Kultúrintézet Tel.: +36 1 483 20 63

ufficiostampa.iicbudapest@esteri.it

A Ludwig Múzeum kiállítása a napokban nyílt meg, és egészen 2014. április 13-ig lesz látogatható.

fabrizio plessiFabrizio Plessi az egyik legnépszerűbb kortárs olasz művész, akinek a nevét nagyméretű videóinstallációi tették ismertté szerte a világon. Műveiben magától értetődő természetességgel ötvözi a mai technológiát, a mozgó képet, a hangot a legegyszerűbb anyagokkal: a fával vagy a kővel. Alkotásain szinte mindig a négy őselem valamelyikét használja, olykor többet is egyszerre. Karrierje kezdetén az Emilia tartományból 14 évesen Velencébe került művészt érthető módon a víz foglalkoztatta, később a tűz (láva) is jelentős szerepet kapott. Látványos, olykor hatalmas méretű munkáinak hatása alól szinte senki sem vonhatja ki magát.

A mostani kiállítás igyekszik bemutatni Plessi világának szinte minden jelentős aspektusát, hogy a Magyarországon most először bemutatkozó művész munkásságát minél jobban megismerhesse a magyar közönség. A kiállítás szenzációja, hogy egy még ki nem állított művét – Liquid Labyrinth – fogjuk szerepeltetni. A Llaüt Light című installáció egy aktuális társadalmi problémájára hívja fel a figyelmet: második otthonában, Mallorcán régi halászhajókat semmisítettek meg környezetvédelmi okokból. A fenntartható fejlődés és a hagyományok konfliktusának kérdése az élet minden területén jelen van. Plessi műve elősegíti a közös gondolkodást, a megfelelő megoldások megtalálását.

A kiállítás a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum és a koblenzi Ludwig Museum együttműködésében valósul meg.

Forrás: www.ludwigmuseum.hu