Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Választások – 2013

2008 után idén, 2013-ban újra választásokat tartanak Olaszországban.  

Mario Monti viszonylag rövid szakmai kormányzását követően érdeklődéssel tekintünk az olasz választási események elé, hiszen most derül ki, hogy folytatódnak-e komoly szinten azok a megszorítások és a labilis gazdaság megmentésére irányuló törekvések, amelyek Monti munkáját jellemezték, vagy teljesen más irányt vesz az ország.

Silvio Berlusconi, aki ellen több ügyben is vizsgálat folyik, s aki 2011-ben önként távozott a miniszterelnök székből, most visszatér a politikai életbe, s bár ígéretet tett arra, hogy maximum a pénzügyminiszteri pozícióig futna, ki tudja, hogy a jobbközép győzelme esetén végül melyik székben láthatjuk viszont.

 A nagy esélyesek:

pier luigi bersanifPier Luigi Bersani, a balközép vezetője, a lehetséges koalíció az ő győzelmük esetén több pártot tömörítene. Az Italia.Bene Comune elnevezésű szövetségbe nem csak a demokraták (Partito Democratico), de az olasz szocialista párt (Partito Socialista Italiano) és Nichi Vendola baloldali összefogása is beletartozik.

berlusconifaceA másik esélyes csoport a jobbközép, ahol Silvio Berlusconi-t és csapatát találhatjuk. Közvetlen modorával és hangzatos beszédeivel továbbra is számos támogatót tudhat maga mögött. Ugyanakkor ellenvélemények is vannak bőséggel, a választások vasárnapi  napján a Femen aktivistái tüntettek „Basta Berlusconi!” felirattal a csupasz felsőtestükön. Rendőri intézkedés lett a vége.

mario montiA politikai értelemben teljesen középen álló csoport Mario Monti nevével fémjelzi magát, s mellé állt többek között az Italia Futura nevű párt Luca di Montezemolo-val az élén, valamint a kereszténydemokraták. Amennyiben ők győznek, úgy Monti folytathatja a szakértő munkát, bár remélhetőleg azért a többi jelölt is belátja ennek szükségszerűségét.

beppe grillofTermészetesen még ott van Beppe Grillo, és a MoVimento 5 Stelle, akik tavaly nyáron jelentették be, hogy megmérettetik magukat a választásokon. Beppe Grillo neve nem annyira a politikai életből ismert, sokkal inkább mint humorista, színész és aktivista. A The Guardian című lap egy hosszabb cikkben foglalkozik azzal, vajon tényleg tud-e ez a párt bármit is tenni az olaszokért, Olaszországért, vagy Grillo  lesz a mumus, aki megadja a kegyelemdöfést az ingatag gazdasági helyzetnek.

Az ikszelhetők közül részt vesz még a választásokon a Rivoluzione Civile, valamint a Fare per Fermare il Declino elnevezésű párt, illetve néhány radikális csoport, azonban az igazi nagyágyúk a fenti felsorolásban szerepelnek.

A választások rendszere elég bonyolult, alsó- és felsőházzal, és egy, a magyarhoz képest picit komplikáltabb szisztémával, amire részletesen most nem térnénk ki. Érdekessége még, hogy három tartományban (Lazio, Lombardia és Molise) most választanak régióvezető politikust is, így ott tovább bonyolódik a helyzet.