Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Édességek

Gasztronómiai kitérőink újabb állomása az édességek témája, amely mellett egyúttal egy honlapot is az olvasók figyelmébe ajánlunk. 

Az (igen elmésen) édességek névre hallgató oldalon nemcsak receptekkel, de számos más információval is szembetalálkozhatunk, mint például általunk ritkán látott gyümölcsök.

kumquatIlyen pl. a kumquat, ami egy citrom és mandarin közötti átmenetként fogható fel. Az időjáráshoz kapcsolódó igényei miatt Olaszországban inkább dekorációs céllal tartják, azonban Szicíliában komolyabban termelik is ezt a gyümölcsöt, amit aztán lekvárok, szirupok elkészítéséhez használnak fel, de akár egy-egy fogás vagy sütemény díszítéséhez is előkerülhet. A gyümölcsnek szobahőmérsékleten jó pár napig kutya baja.

Ugyanez a rendkívül jól használható, informatív oldal számos, gasztronómiához kapcsolódó eseményre is felhívja a figyelmet, melyek Olaszország legkülönbözőbb részein kerülnek megrendezésre, és amelyek jól illeszthetők akár egy nyaralás programjába is. Természetesen van „Nap receptje” rovat, valamint különféle kurzusokra is meginvitálják az olvasót.

cake away 2013Ezek közül az egyik a Genova-i Vásáron található meg, ez év március 20-24. között rendezik, és a Cake Away névre hallgat. A rendezvény az esztétikus süteménydekoráció jegyében zajlik majd, ahol a szakma neves mesterei tartanak show-jellegű bemutatókat, és segítenek tippekkel az odalátogatóknak abban, hogyan lehet otthon is kifejezetten szép, nem mindennapi külsejű nyalánkságokat tenni az asztalra. Természetesen egy ilyen rendezvény kihagyhatatlan része a kóstolás, úgyhogy aki Genova felé jár tavasszal, és édesszájú, annak ez kötelező program! Ha valaki meglátogatja a vásárt, és szívesen megosztaná az élményeit, akár írhat is nekünk.

(A másik cikk, amely ugyan nem annyira tipikusan „olaszos” téma, a cukrok minőségét, tulajdonságait és az emésztőrendszerünkre gyakorolt hatását taglalja. Amellett, hogy informatív és így számos új ismeretre tehetünk szert, szívesen ajánljuk azok figyelmébe, akik olaszul tanulnak, netán még nyelvvizsgára is készülnek. A cikk hosszú, de egy szép középfokú olaszról-magyarra fordítás gyakorlási céllal sosem árt. Szóval a cukor iránt érdeklődőknek és a strébereknek, de még muszájból tanulóknak is jó olvasgatást kívánunk!)