Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Könyv és sorozat – L’amica geniale

Ma olvasóink két lelkes táborának is kedvezni szeretnénk, amihez ugyanazt a témát választottuk.

Elena Ferrante könyvét és az abból készült sorozatot szeretnénk az Önök figyelmébe ajánlani. A könyv egy négykötetes sorozat, különféle címekkel. A Rai által készített sorozat pedig az első kötet címét viseli: L’amica geniale.

Akik jobban szeretnek egy-egy könyvbe belemerülni, mintsem a képernyő előtt üljenek, azoknak mindenképp a papír vagy e-book alapú verziót ajánljuk – írásban azért nyilván minden karaktert és eseményt sokrétűbben lehet árnyalni, mint filmen. Azok viszont, akik nagy sorozatrajongók, feltétlenül fel kell tegyék a listára ezt az elemet is. Jelenleg épp a második évad vetítése futott le, az első alapján támasztott várakozásoknak megfelelő minőségben.

Témája az egymást követő évadoknak két fiatal lány/nő kapcsolata, amely a II. világháború utáni Olaszországban két iskolás kislány barátságával kezdődik, akik aztán hol a lelki, hol a fizikai távolságok hullámvölgyeit, máskor meg az együtt töltött, tartalmas idő hullámhegyeit élik meg. Az egyik olasz oldalon egyébként tűpontosan fogalmazva a ki nem mondott szavak sorozatának is nevezték, valóban sokszor drámai dolgok húzódnak meg egy-egy csend, néma pillantás mögött. A két lány, a két fiatal nő barátsága évtizedeken átível, lényegében a teljes életüket felöleli. Történetükön keresztül azonban egy csomó más dologba is bepillantást nyerhetünk.

Forrás: medium.com

A főszereplők története ugyanis egy érdekes és eseménydús időszakban játszódik. Bemutatja a nápolyi, Nápoly környéki életet az ’50-es években, amikor a két kislány az általános iskola padjait koptatja. Betekintést kapunk az átlagos, szegény déli olasz családok életébe – a családi viszonyokba, a családtagok családban elfoglalt helyére, feladataira. Az egyes emberek közötti viszonyok is alapos megvilágításba kerülnek, bőven nem csak a két lány kapcsolata válik jól láthatóvá. Mind a könyv, mind a sorozat korrajznak is tökéletes.

Ugyanez mondható el lényegében a második évadról is, ahol a lányok fiatal felnőtté cseperedve (de még mindig tizenévesen) nagy változások előtt állnak. Egyikük (már az első évad zárásában) férjhez megy, a másikuk a tanulásba menekül. Itt a ’60-as évek gazdasági fellendülését is végigkövethetjük, de folytatódik a két nő fura, érzelmekkel és ellentmondásokkal teli kapcsolata. A sorozat nem a könnyed nyáresti verzió – tartalmas mondanivalójával, nehéz pillanataival odafigyelést igényel, és valahogy lelkileg is igénybe veszi az embert. Így azokat a húrokat, amelyeket a sorozat készítői megpendíteni kívántak, igencsak eltalálták.

S ha valaki az olvasást választja, szeretnénk megosztani a 4 kötet címét, amelyek, mint említettük, eltérnek a sorozatétól:

L’amica geniale

Storia del nuovo cognome

Storia di chi fugge e di chi resta

Storia della bambina perduta

Forrás: libraccio.it

Pár szó a sorozat nyelvezetéről: a készítők kimondottan olyan amatőr színészeket kerestek a (főként a főbb) szerepekre, akik beszélik a nápolyi dialektust. Így, aki olasz nyelvtudással felvértezve felirat nélkül akar nekivágni a sorozatnak, azt előre figyelmeztetjük jó szívvel: ne tegye, hacsak nem szakértője a nápolyi nyelvváltozatnak, különben nagy meglepetés fogja érni.

A szerzőről, Elena Ferrante-ról pár szót: …

Nos, az az érdekes szituáció állt elő, hogy az írónőről nagyjából semmit nem tudunk. Az biztos, hogy valaki ezen a művésznéven publikál. De hogy ki ő, arra kizárólag találgatások vannak. Azt mindenki gyanítja, hogy nápolyi illetőségű, vagy legalábbis származású lehet, mert szinte összes regényének helyszíneként ezt a várost választja. Azonosították már Anita Raja írónővel is, de ott a koradatokat nem igazán lehetett összeegyeztetni. Ő egyébként Domenico Stranone író, forgatókönyvíró felesége – talán innen is jött az ötlet, hogy akár ő is lehet. Mások a nápolyi egyetem egyik docensét, Marcella Marmo-t sejtik az álnév mögött. Akik még vadabb találgatásokba merülnek, azt állítják, talán nem is egy hölgy az író, hanem sokkal inkább férfi – így még magát Domenico Stranone-t is lehetséges jelöltként kezelik. De férfiak közül filozófust, újságírót is próbáltak már a misztikus művésznév mögé helyezni.

De, még a Mondadori kiadó oldalán is annyit információt kaphatunk arról, hogy ki Elena Ferrante: „Ki tudja…?”

Nos, ilyen homályos felütéssel még izgalmasabb nekiállni akár az olvasásnak, akár a sorozat elfogyasztásának. Mindkettőhöz nagyon jó szórakozást kívánunk, és reméljük, hogy ez a téma is sikert arat majd olvasóink körében.

 

Trailer az első évadhoz:

Trailer a második évadhoz: