Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Szótárak 4/4.

Minisorozatunk – egyelőre – utolsó darabjaként megosztunk még néhány információt. Ezzel már tartoztunk egy ideje…

A babylon.com névre hallgató honlapon lényegében egy fordítót találunk, esetleg a Google Translate-tel tudnánk összehasonlítani, ahol nem csak önmagukban szavakat, de akár kifejezéseket, mondatokat is lehet fordítani-fordíttatni azzal a szoftverrel, amit ingyenesen letölthetővé is tettek.

babylon_com

A múltkor említett Corriere-féle szótárazási lehetőség mellett örömmel vettük volna, ha hasonlóan klassz verziót találtunk volna a La Reppublica oldalán, hogy minél több és minél sokfélébb ajánlattal szolgálhassunk, azonban azt szomorúan lehet konstatálni, hogy a másik napilap-óriás inkább támaszkodik a HOPLI és a Zanichelli meglévő alapjaira, semmint valami sajátot biztosítana.

A harmadik dolog, amit most szóba szeretnénk hozni, egy olyan portál, mely a sapere.it nevet viseli, már a nevéből sejthetjük, hogy nem aprózzák el a fejünkbe töltendőt. Bátran kijelenthetjük, hogy az egyik igazi nagyágyút a végére tartogattuk.

Az oldal – a treccani-hoz hasonlóan – nem is igazi szótároldal, itt is csak kvázi melléktermék a szótár, viszont mivel jó, mindenképp illik a szépen megkezdett sorba. Egynyelvű olasz, és többnyelvű szótárak is elérhetőek a sapere.it-en, de ugyanitt akár szinonímákat, ellentétpárokat is kereshetünk, tehát többféle módon könnyíti meg a dolgunkat.

A Canale 420-on HD minőségben lehet videókat nézegetni a természet és a tudomány tág témaköréből; igen változatos a kínálat. A főoldali cikkek érdekes olvasmányok és fordításhoz is felhasználhatók; komplett enciklopédiát, olasz orvosi szótárat böngészhetünk; saját tudásunkat tesztelendő kvízeket tölthetünk ki, s ami az egyik legérdekesebb rész (mármint a nyelv iránt igen-igen komolyan érdeklődők, egyetemisták, de akár nyelvtanárok számára is) az a gyűjtemény, ahol az egyes szavakat etimológiai szempontól boncolgatják, s így fény derül az eredetükre. Ennél az egészen sok dialektusból álló, sokrétű nyelvnél biztos, hogy sok meglepetést tartogat az érdeklődőknek.

sapere_dea

Szótárak 1.

Szótárak 2.

Szótárak 3.