Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Montalcino apátsága – Siena közelében

Toszkána látnivalói kimeríthetetlenek, ebben azt hiszem, megállapodhatunk.

Ha a régió közepe táján keresünk szállást, az mindenképpen jó alkalmat ad arra, hogy egy csillagtúra keretében számos állomást útba ejtsünk. Ma erre hoztam egy javaslatot.

Siena közelében találjuk Montalcino települést, amely kis ékszerdobozként fekszik az impozáns középkori város mellett. Az itt található Sant’Antimo apátság létrejöttét persze legenda is övezi – ennek eredünk ma a nyomába.

Úgy kb. 781 körül I. Nagy Károly frank császár és Lombardia királya éppen errefelé járt seregével, amikor a pestis számos katonáját leverte a lábáról. A megfáradt armada pihenésének éjjelén Nagy Károlynak egy angyal jelent meg. Azt mondta, hogy a helyben termő gyógynövényekből készült főzet segíteni fog a beteg katonákon. A népi medicina működött is, Nagy Károly pedig hálából emeltetett egy templomot a helyszínen. A 800-as évek elején az uralkodó utódja is számos ajándékkal gazdagította az itt létrejött apátságot.

Montalcino apátsága – Forrás: unsplash – Clay Banks

Hosszú történelme során sok szerzetes megfordult a Sant’Antimo apátság falai között (amely egy 4. századi mártír nevét viseli), legutóbb az 1970-es évek elején érkezett néhány Franciaországból. Az 1990-es években az épületet felújították, és kb. ugyanebben az időben Olaszország és Franciaország területéről egyaránt érkezett néhány fiatal szerzetes, így az itt élők köre bővülni tudott.

Sajnos néhány évvel ezelőtt a francia szerzetesek visszatértek országukba (Avignon közelébe), ahol aktívabb jelenlétre volt szükség – így ma már bentlakó szerzetes nincsen a Sant’Antimo apátságban. Ugyanakkor rendszeresen celebrálnak miséket, a régi idők emlékére gyakran hangzanak fel gregorián dallamok, és a misét adó ferences szerzetesek fehér csuhája igazán ünnepivé emel minden ilyen alkalmat.

Montalcino apátsága – Forrás: unsplash – Francesca Vigni

A kisvároson kívül fekvő apátság felé vezető utat elég jól kitáblázták – utunk során olívaültetvények, szőlőskertek között haladhatunk el, néha pedig láthatunk elszórtan egy-egy házat is, amelyek lakói egymástól távol, nagy nyugalomban élvezik a vidéki élet csendjét.

Egy nyarat egy ilyen kis vidéki kúriában vagy akár egy apró házikóban szerintem bármelyikünk szívesen eltöltene. Igazam van?

Toszkán táj – Forrás: unsplash – Federico di Dio