Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

Silvio Monti olasz szobrász, és festőművész magyar vonatkozású, többek között az 1848-as forradalom és szabadságharc témáját új szemléletmóddal bemutató kiállítása még január 12-ig látogatható. A csodás kiállítás a ‘Memoria et Imago’ (Emlékezet és Látvány) címet viseli, és a 2013-as Olasz-Magyar Kulturális Évad keretén belül nyitották meg 2013. október 14-én.

Az 1938-as születésű, ma is aktív festő- és szobrászművész nagyon korán ráébredt arra, hogy milyen úton kell járnia. Fiatal éveiben számos európai városban megfordult, Brüsszeltől kezdve Párizson át bejárta Nyugat-Európát, alkotott és élt Wiesbadenben és Dublinban is. Hosszú évekkel ezután – még mindig fiatalon, 30 évesen – tért vissza Olaszországba, ahol a mai napig él és dolgozik.

Művészetének egyik legjellegzetesebb állomása volt az Angelo Branduardi-val való együttműködés, melynek során az énekes egyik koncertje „mögé” vetítették Silvio Monti festményeit, melyek kimondottan ezekhez a dalokhoz készültek.

Jelen kiállításának elemei között festmények és szobrok is megtalálhatók.

A budapesti kiállításról számos híradás is napvilágot látott (pl. a spaziolavit és az europamici oldalán) különösen a megnyitó idején. Mi most arra buzdítunk mindenkit, hogy a fennmaradó kb. egy hétben, ha még nem látták a kiállítást, pótolják ezt be!

Az októberi megnyitón közreműködött:
Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója
Simonffy Márta, a kiuállítás kurátora
Maria Assunta Accili Sabbatini – Olaszország magyarországi nagykövete
Gina Giannotti – a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója

A kiállítást Szőcs Géza államtitkár (a 2015-ös milánói világkiállítás magyar kormánybiztosa) és Simonffy Márta nyitották meg.

mnm_program