Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Firenzei tapasztalat

Firenze nagyon büszke a Mediciek által összegyűjtött tengernyi kincsre, s ezeket szépen rendszerezve ki is állítják, ahogy azt a tisztesség megkívánja. Eddig minden a legnagyobb rendben, azonban két dolog figyelhető meg, amelyeket hiányosságként értékelhetünk:

a) A múzeumokban csínján bánnak az idegennyelvű feliratozással, nem tűnik elsődleges szempontnak, hogy pl. egy német turista (szándékosan nem magyart írunk) olasztudás nélkül, angolt pöntyögve jól eltájékozódjon, főleg nem történelmi, művészettörténeti releváns infokhoz jusson. Még az olasz nyelv ismerete sem segít ebben sokat – más városokhoz viszonyítva (Róma, Bécs, Prága) – nem vitték túlzásba az ismeretterjesztést. (Persze, az ember annyi vizuális ingert kap, hogy lehet, hogy amellé már sokaknak felesleges túlzásnak tűnne egy-egy hosszabb lélegzetű felirat.)

uffizi

b) A Mediciekről kevés dolog derül ki a városban sétálva, a múzeumokat, templomokat járva. Valószínűleg az aranyáron kínált audio-guide-ok ezt ellensúlyozzák némiképp, de aki anélkül mozog, és nem nézett utána, mindösszesen annyit tud meg, hogy „voltak a Mediciek, akik összegyűjtöttek a világ minden pontjáról a XVI – XVII. század során egy jó nagy rakás műkincset, ami itten most jól kiállíttatik”.

Fentiek alapján az előreolvasgatás kimondottan hasznos ebben az esetben.

ponte vecchio