Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Nyelvvizsga információk olaszul tanulóknak

Az alábbiakban tekintsük át, milyen lehetőségei vannak a mindenáron nyelvvizsgázni vágyóknak, Magyarországon milyen intézmények mely szintig vizsgáztatnak olasz nyelvből. A lista nem is olyan rövid, mint elsőre gondolnánk, s az intézmények közül több szervez vizsgát Budapesten kívül is.

BGF ? (www.nyelvvizsgak.hu/)BGF

Kétnyelvű gazdasági szaknyelvi vizsga tehető alap-, közép- és felsőfokon. A vizsgákat 16 magyarországi városban szervezik.

BMEBME ? (www.bmenyelvvizsga.bme.hu)

alap-, közép- és felsőfokon is tehető általános, kétnyelvű vizsga, ennél fogva a vizsgán szótár is használható. Meglévő egynyelvű vizsgabizonyítvány itt egy kiegészítő vizsgával kétnyelvűre módosítható. A BME-n műszaki kommunikációs és gazdasági szaknyelvi vizsgáztatás is folyik. 28 városban, ennél több vizsgahelyen lehet a tudásról számot adni.

CISL ? (http://olasznyelviskola.studioitalia.hu/a_vizsga_szintrendszere)CISL

Ez a nyelvvizsga Magyarországon a ?studioitalia? szervezésében tehető le, és honosítható is. Egyenértékű egy kétnyelvű nyelvvizsgával, a szintek között azonban különbség van (pl. a CISL alapfoknak megfelelő szintje szókincsben egy kétnyelvű nyelvizsgához képest annak kb. a középfokához hasonlítható.). 4 különböző szinten lehet vizsgázni, ebből az utolsó már tényleg komoly, több éves aktív nyelvhasználatot feltételez.

ECLECL ? (www.ecl.hu)

Olasz nyelvből alap-, közép- és felsőfokon tehető vizsga, nem akkreditált rendszerben, ugyanakkor honosítható bizonyítványt ad, kiegészítő vizsga nélkül. Magyarországon 49 városban van vizsgaközpont.

ITK Origó ? (www.itk.hu)ITK

alap-, közép- és felsőfokon is tehető kétnyelvű vizsga, így a vizsgán szótár is használható. Ez az ún. Rigó utcai vizsga, talán az egyik legszigorúbb, de Magyarországon még mindig sok munkáltatónál ez jelenti ?a? nyelvvizsgát. A vizsgát 48 magyarországi városban lehet letenni.

TELCTELC ? (http://telc.hu/nyelvvizsgak)

itt alap- és középfokon mérik a nyelvtudást, és az általuk kiadott bizonyítvány később honosítható, erről bővebb infok a www.nyak.hu-n találhatók.

A nyelvvizsgához szótár nem használható. Vizsgázni csak Budapesten lehet.

 La Societá Dante Alighieri (da 1889) ? (www.ladante.it)ladante

Ezen a honlapon az olasz nyelv szerelmesei azzal a szervezettel találkozhatnak, amely 1889 óta az olasz nyelv és kultúra védelmével, megismertetésével, megszerettetésével és terjesztésével foglalkozik, nem csak Olaszországban.

PLIDA elnevezésű bizonyítványukat egy 6 lépcsőből álló skála alapján adják ki az ?olasz, mint idegen nyelv? ismeretéről, ezt a vizsgát neves olasz egyetemek is elismerik.

ALMAPLIDA néven pár éve kiadót is működtetnek, amely segédanyagokat biztosít olaszul tanulók és olasz nyelvet tanítók számára.

Néhány szó még a nyelvvizsgáról itt olvasható.