Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Kézművesség északon

Maradva továbbra is az ebben a hónapban taglalt picike régiónál, most a kézművesség különlegességeit vesszük górcső alá.

Valle d’Aosta területén a kézművesség egy elég jelentős részét képezi a hagyományőrzésnek. A régi időkben tipikusan télen fordult elő a – jellemzően mezőgazdasággal foglalkozó – családok körében, hogy a munkák végeztével, és   a hosszú téli esték beköszöntével a kézműves bíbelődések kerültek előtérbe. Ilyenkor készültek az egész évben szükséges, ház körüli és konyhában végzett teendőkhöz nélkülözhetetlen eszközök, az állatok számára készített dolgok, vagy akár a gyerekjátékok. Sok esetben fát használtak ezek elkészítéséhez. Készültek így kanalak, poharak, tárolóeszközök. Készítettek lábbeliket – így van, nem csak a hollandok sajátossága a facipő!  Ezeken túl a téli tevékenység eredményeként kaptak kolompot az állatok.

Fontak/fonnak itt kosarakat a legkülönbözőbb formában és méretben, sokszor mogyoróvesszőt használva a munkához.

Aztán persze, ahogy telt az idő, a korábbi antik és jellemzően geometriai és csillagászati mintákat a természet más elemei kezdték helyettesíteni, úgymint a virágminta, de akár az emberi test – főként arc – egyes részei is egyre gyakrabban jelennek meg. Még később állatmintákkal dekorálnak, végül a nem használati tárgyak esetében még a szentábrázolások is elő-elő kerülnek.

scultura

A régióban ma már értelemszerűen nem munkaként, hanem hobbiként kerülnek előtérbe ezek a dolgok, a fő cél ténylegesen a hagyományőrzés, illetve a turizmus igényeinek kielégítése.

Ha már a fából készült dolgoknál tartunk, megemlítenénk az egyik, a régió tekintetében a talán legemblematikusabb tárgyat, a barátság kupáját (coppa dell’amicizia). Gyakorlatilag egy fatálat kell elképzelni, melynek két fogantyúja van. Tipikusan a ‘caffé alla valdostana’ felszolgálására használják, amely egy régióra igen jellemző ital. A kávét grappával bolondítják, és lángolva tálalják – tudnak élni ezek az olaszok, nem igaz?

 

Caffé alla valdostana

Caffé alla valdostana

 

Coppa dell'amicizia

Coppa dell’amicizia

A másik fontos ivóalkalmatosság, ami szintén fából készül, az ún. grolla. Ezt viszont már a bornak dedikálják – amitől különleges, az a kézzel, aprólékosan készített és nagyon gazdag díszítés.

Grolla

Grolla

Ezekkel a gyönyörű tárgyakkal búcsúzunk mára, megemlítve, hogy a terrakotta, a kerámia és az üveg is ott van ám a kézművesek által felhasznált anyagok között. Sőt, ahogy azt már megszokhattuk, Valle d’Aosta is bővelkedik a rendezvényekben és a kézműves vásárokban, és a téma köré számos múzeumban állandó kiállítás is hozzáférhető.