Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Kortárs zenei szemle

A KORTÁRS zenei szemle azért jött létre, hogy az utóbbi évtizedek gazdag olasz klasszikus zenei repertoárjának néhány pillanatát közelebbről megismertesse a közönséggel.

A zenei szemle egy olyan utazás és felfedezés, mely a különböző generációkon átívelő zenei tapasztalatot mutatja be néhány példán keresztül: megismerteti a közönséggel mind a háború utáni mestereket, mind pedig a legifjabb nemzedék alkotóit; határtalan teret nyit a zenei és nem zenei gondolatoknak, újragondolja a hangzás, tér, idő közötti kapcsolat problematikáját és új perspektívákat mutat.

Ez a kortárs zeneszerzők részvételével megvalósuló rendezvény – melynek helyszíne a Budapesti Olasz Kultúrintézet – , nem csak azt teszi lehetővé a közönség számára, hogy meghallgassa a többé-kevésbé ismert darabokat, hanem a találkozóval egybekötött koncert formának köszönhetően párbeszédre invitál a szerzőkkel.

Ivan Fedele

Ivan Fedele

A KORTÁRS első évadján a nemzetközi szinten is ismert Ivan Fedele zeneszerzővel találkozhat a közönség (május 15.), akinek a szerzeményei minden kortárs zenei szemlén szerepelnek. Fedele egyben a Velencei Biennálén rendezett legrangosabb olasz kortárs zenei esemény vezetője.

Alessio Elia

Alessio Elia

Szintén szerepel az évad programjában a Magyarországon már ismert fiatal zeneszerző, Alessio Elia, aki 2013-ban első helyezést ért el az Új Magyar Zenei Fórum versenyén (május 8.). A sorozat záróeseménye posztumusz tisztelgés a nagy szerző, Luciano Berio előtt. A mester művét, a 34 hegedűduettet a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium fiatal zenészei adják elő Francesco D’Orazio koordinálásával (május 22.). A duettek Pierre Boulez és Bruno Maderna, Berio zenész barátainak neveit viselik illetve olyan nagy korábbi zeneszerzők nevét mint Bartók Béla. Ezzel Berio – ahogy ő fogalmazott – egyfajta “személyes folklór” gyűjteményt mutat be, mivel a darabok megírására a zeneszerzőt az általa megélt személyes helyzetek és különleges alkalmak ihlették. A művek ugyanakkor – a KORTÁRS zenei szemle első sorozatában – felvonultatják azokat a nagy zeneszerzőket, akik nevei az utóbbi hatvan év nemzetközi zenei életét fémjelezték.

A koncertsorozatot megelőzi egy bevezető előadás (május 5., hétfő, 18.00 óra), melynek keretében Tihanyi László (zeneszerző, karmester, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora) és Giulio D’Angelo (zenetudós) elemzik a zenei fejlődést és kutatásokat a XX. századtól napjainkig.

A koncertekre a belépés ingyenes.

Kötelező regisztráció: iicbudapest@esteri.it

Foglalt helyek az érvényes “Intézet Barátai Klub”-kártyával rendelkezők számára.