Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Irodalmi Találkozók – Természet az arcodon

Az utóbbi időben számtalan könyvbemutatóval jelentkeztünk, a mai nap is egy jó alkalom erre. 

Vígh Éva italianista, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára „Természeted az arcodon” című kötetének bemutatóját 2015. február 5-én csütörtökön 18:00 órakor tartjuk. (Budapesti Olasz Kultúrintézet – Budapest, 1088 Bródy Sándor utca 8.)

Az eseményen a kötet szerzőjén, Vígh Éván kívül néhány olasz és magyar kutató is felszólal: Cecilia Campa (Conservatorio Luisa d’Annunzio, Pescara) Békés Enikő (MTA BTK Irodalomtudományi Intézet), Szörényi László (Szegedi Tudományegyetem, MTA Irodalomtudományi Intézet)

Vígh Éva ebben a kötetben az irodalmi elemzés új megközelítését adja: a fiziognómia antik tudományából indul ki, mely egy személy karakterét és hajlamait annak testi jegyein és viselkedésén keresztül próbálja meghatározni.

Kötelező helyfoglalás: iicbudapest@esteri.it

Dr. Vígh Éva (sz.: 1954) a Szegedi Tudományegyetem Olasz Tanszékének egyetemi tanára. A JATE Bölcsészettudományi Karán végzett olasz-pedagógia szakon (1977). Egyetemi doktori értekezését 1979-ben védte meg summa cum laude minősítéssel. 1980 óta dolgozik a Szegedi Tudományegyetem Olasz Nyelvi és Irodalmi Tanszékén, 1999-2000-ben megbízott tanszékvezetőként. 2007-2011 között a Római Magyar Akadémia tudományos igazgatói tisztét tölti be. 1997-ben védte meg PhD dolgozatát summa cum laude minősítéssel. 2007 februárjában habilitált és szintén 2007-ben védte meg akadémiai doktori értekezését. Az olasz mellett spanyolul, franciául és angolul beszél, latinul, portugálul olvas. Tudományos kutatásai a XVI-XVII. század olasz (és részben spanyol) irodalmához kapcsolódnak. Az udvari kultúra tanulmányozásával párhuzamosan a barokk kor poétikai és etikai kérdéseinek összefüggéseit kutatja, továbbá a fiziognómia és az irodalmi-művészeti ábrázolás kapcsolatának kultúrtörténetével foglalkozik.

Az olasz-spanyol irodalmi kapcsolatok témájában a madridi Universidad Complutense, valamint a Carlos III. Egyetem Humanisztikai Tanszékével tart fenn kapcsolatot. 1998-99-ben a Római Amerikai Akadémiára szóló Mellon ösztöndíjban részesült. Rendszeresen tart PhD-kurzusokat Olaszországban is jobbára a római La Sapienza Università, az Università Roma Tre, az Università di Milano italianisztikai programjában, kutásai eredményeit külföldi szakmai folyóiratokban publikálja. A Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány „Tudomány az Oktatásban” szakalapítványa Vatikáni Könyvtári kutatásait segítette elő.

Tagja a Magyar Dantisztikai Társaságnak, a firenzei Società Dantesca Italianának, a Letteratura Italiana Antica (Roma-Firenze) szerkesztőbizottságának tagja.. 2005-2007 között az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság Nyelv- és Irodalomtudományi Szakbizottság Modern Filológiai Munkabizottságának elnökévé választották. 2012-től az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság tudományos titkára. (Forrás: MTA)

Budapesti Olasz Kultúrintézet – Tel.: 1/483-2063 – ufficiostampa.iicbudapest@esteri.it

Meghívott vendégek:

Békés Enikő - MTA BTK

Békés Enikő – MTA BTK

 

Cecilia Campa - Conservatorio Luisa d’Annunzio, Pescara

Cecilia Campa – Conservatorio Luisa d’Annunzio, Pescara

 

Szörényi László - SZTE

Szörényi László – SZTE