Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Olasz sorozat a Netflixen

Újabb esti programot ajánlok az olasz nyelv iránt rajongóknak, a Netflixen könnyedén elérhető!

Elena Ferrante, a népszerű olasz írónő tollából készült regény nem először ihleti meg a sorozatkészítőket. Korábban már említettem többször a „Mia amica geniale” – Brilliáns barátnőm című sorozatot, ami szintén Elena Ferrante 4 kötetet számláló regényfolyamából készült. Épp most forgatják egyébként az utolsó évadot.

Most egy másik könyve került terítékre, A felnőttek hazug élete címmel. A La vita bugiarda degli adulti eredeti címmel rendelkező könyvből készült sorozat is ezt a címet kapta.

Elena Ferrante: La vita bugiarda degli adulti

Elena Ferrante itt is tökéletesen mutatja be a nápolyi életérzést, miközben az 1990-es évek első felébe kalauzol bennünket. Egy család életén keresztül kerülhetünk közelebb ehhez a jellegzetesen déli atmoszférához, miközben szülők, gyerekek és rokonok, ismerősök körében lappangó hazugságok, félrelépések és családi drámák sejlenek fel, majd bontakoznak ki – az írónő egyébként is a családi kötelékek nagy boncolgatója.

Forrás: ko.nospoiler.it

Az olasz hangulat és a déli tempó nem fog akciódús jelenetekhez vezetni, a lassabb, ráérősebb életmód viszont durván leugrik a vászonról. Én bírom azért az olaszt, de ez a sokszor nápolyi dialektus, amivel nem spóroltak, nos, az nem könnyű. Épp ezért én propagálnám a magyar feliratot hozzá, magam is azzal nézem. Különösen azért, mert elképesztően jó is a magyar felirat – amit ezúton is köszönünk nagyon kedves ismerősömnek, Dobosiné Rizmayer Ritának! Szóval, kedves sorozatnézők: magyar felirat on!