Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Az olasz ágy(azás)

Mai témánk egy könnyed, kimondottan hölgyeknek szóló történet lesz arról, milyen trükkökkel ágyaznak az olaszok annak érdekében, hogy ne maradjon a család után egy rendezetlen, összegyűrt kupac az ágyon minden reggel, ébredés után.

A műveletet kizárólag kötélidegekkel rendelkező, türelmes és maximalista olvasóinknak ajánljuk. Tény azonban, hogy bárki, aki így cserél ágyneműt, és megfogadja a tanácsokat, nyugodtan nyitva hagyhatja a háló ajtaját akkor is, ha vendégek jönnek.

A kulcsszó az olasz ágyazásnál a tűrés. Nem, nem csak a végeláthatatlan tevékenység miatt, hanem elsősorban a sokszoros hajtogatás okán.

Lássuk angelsdiary.blogol.hu oldaláról, mi is kell pontosan egy kétszemélyes franciaágy megvetéséhez olaszhonban:

2 db hosszúkás alakú párna
2 db párnahuzat
1 db gumírozott sarkú lepedő
1 db (magyar szemnek elsőre lepedőnek tűnő) nagyméretű (egész ágynyi) vékony anyag
1 db (huzat nélküli) paplan
1 db nagyméretű (egész ágynyi), leginkább ágytakaróhoz hasonlító takaró


A párnákkal és a gumírozott lepedővel gond egy szál se, nyugodtan bújtassa mindenki, mint otthon. A macera a többi résszel adódik, amikor is minden réteget, szigorúan egyesével, akkurátus mozdulatokkal be kell hajtogatni a matrac alá.

Először a vékony anyagot – melyet az ágy láb felőli végénél a leterítéskor lógni hagyunk, kb. 50 cm-t – tűrjük be a matrac alá. Ezt színével lefelé kell az ágyra teríteni, hisz a végén visszahajtjuk majd a párnáknál, így lesz látható a megfelelő oldala.

Utána jön a paplan, amit szintén be kell birkózni az előbb említett helyre, s végül az ágytakaró, melyet tetszés szerint végigteríthetünk az ágyon, vagy a tűrést elvégezve az ágy végébe is hajtogathatunk, és csak akkor húzunk magunkra, ha éjjel fázni kezdünk.

Ez a módszer igazi olasz jellemző, jobb hotelekben nyaralásunk alkalmával találkozhatunk is ezzel a bevetési móddal. Kicsit olyan érzés, mintha egy nagy zsebben aludnánk, úgyhogy aki szeret hernyómód beletekeredni a paplanba, vagy a lábát kidugni alóla, az ezt nem fogja szeretni.

Ha esetleg a leírás bárkiben kétségeket hagyna, vagy az ágyazás során elakadna, úgy tessen az alábbi videóra kattintani, ahol 9 percen keresztül okulhat a fent leírtakról. (A videó értelemszerűen olasz nyelvű, de ez az olaszul nem beszélőket ne zavarja, ugyanis a képi anyaghoz szinte nem is kell magyarázat.)