Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Genzano di Roma és egy csodálatos virágünnep

A mi virágkarneváljainkhoz hasonlóan Olaszországban is kihasználják a szép időt és a gyönyörű virágokból fantasztikus díszbe öltöztetnek egy-egy utcát.

A legnagyobb ilyen ünnepek talán a szicíliai Noto, a lazio-i Genzano di Roma, vagy az umbriai Spello városkáihoz köthetők. Mi most a lazio-i ünnepre koncentrálunk, hiszen épp előttünk áll, így az utazni vágyók még épp beszuszakolhatják a táncrendjükbe ezt a programot is.

Genzano di Roma Rómától délre, ahhoz közel fekvő kisváros, amely minden évben megrendezi az „Infiorata” nevet viselő fesztiválját. Az ünnep nem csak a virágoknak szól – általában vallási töltete van, és igen gyakran az Úrnapjához kapcsolódik, vagy a húsvéttől számított 9. hétvégén rendezik meg.

Az „Infiorata” nevű eseményeknek állítólag a XIII. századik nyúlnak vissza a gyökerei, bár az első valódi bizonyítékok a megrendezésére kb. az 1620-as évekből származnak. Genzano di Roma esetén az 1700-as éveket említik első szervezési dátumként, tehát egy igen régi hagyomány előtt tisztelegnek az olaszok az utcahossznyi virágszőnyegekkel.

Az alábbi videó a tavalyi ünnepen készült, szerencsére itt még légifelvétel is látható, így teljes pompájában lehet megtekinteni az utcahossznyi virág-alkotásokat.

Mai célpontunk, Genzano di Roma június végén kerít sort a virágfesztiválra. A pontos dátum: 2014. június 21-23., így aki még az óriási hőség előtt indul Olaszországba, látogassa meg ezt a nem mindennapi látnivalót.

Elképesztő számok hangzanak itt el, hiszen kb. 350 ezer virágot (sokszor inkább csak azok szirmait) használják fel arra, hogy gyönyörű képeket rakjanak ki belőlük a városka egyik legszebb utcáján, melynek mostani neve: Via Lidia (korábban Via Italo Belardi). Itt kb. 2000 négyzetméteren szórják le szirmokkal, virágokkal az utcát, a képeket először persze krétával felskiccelik az útra, a keretet fanyesedékkel, földdel, olykor babbal jelölik ki. Az építésben rendszerint az egész város részt vesz. Mindenki szirmokat tépked, válogatja színek, árnyalatok szerint, hogy a képek kialakítása minél gördülékenyebben haladhasson.

A szomorú a dologban, hogy természetesen mindez csak két napig élvezhető, hiszen a szirmok összeesnek, elszíneződnek, így az élmény időben nagyon korlátozott. Általában egy pénteki napon kezdik díszíteni az utcát, szombaton délutánra elkészül, és vasárnap délutánig-estig lehet benne gyönyörködni. A fesztivál záró momentuma, hogy a gyerekeket végigfuttatják ezen a fantasztikus szirom-ágyon – ezzel zárul az esemény.