Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Könyvélmény – A római lány

Nemrég újra kézbe vettem Alberto Moravia könyvét, A római lányt, és megint elolvastam.

Ti ismeritek ezt a könyvet? Jónéhány éve már egyszer elolvastam, de most ismét kedvet kaptam hozzá.

Alberto Moravia (1907-1990) a 20. századi olasz irodalom egyik nagyon fontos alakja, népszerű regényíró volt. Zömmel egzisztencialista, szociális és társadalmi témákat boncolgató regényei közül több is megjelent magyarul, így a La Romana is, ami nálunk A római lány címet kapta.

 

Alberto Moravia (1907-1990)

A római lány – nomen est omen – egy fiatal életének néhány évét meséli el, egyes szám első személyben, mintegy visszaemlékezésként. Róma egyik legszegényebb részén édesanyjával élő lány, Adriana életébe enged bepillantást, s meglepő részletességgel írja le szinte minden érzelmi rezdülését. Édesanyja a lánya szépségéből remél némi jövedelemhez jutni, ezért modellnek adja a korabeli (1930-as évek) festőművészek műhelyébe. Adriana, a főhős nem igazán szereti ezt a fillérekkel kecsegtető munkát, s nyugodt életre, házasságra, gyerekekre vágyik.

Ezt az általa elképzelt életet aztán erősen árnyalják reális lehetőségei, s megtudhatjuk, barátnője rábeszélésére hogyan adja végül prostitúcióra a fejét. A hellyel-közzel jobb anyagi körülmények ellenére mindvégig ambivalensen viszonyul „szakmájához”, s bár bővérű mivoltának nincs mindig ellenére a sok és sokféle partner, azért ő mégiscsak arra a szép családi életre áhítozik, amit korábban elképzelt magának.

A mellette megjelenő férfi karakterek sem segítenek Adrianának kimászni abból az élethelyzetből, amelybe örökre beleragadni látszik, ugyanakkor az ő furcsa természetükről is sok apró és fontos részlet kiderül.

Szívszorító olvasni (és mindeközben érezni) a lány kilátástalan helyzetét, különösen úgy, hogy a regénynek nincsen lezárása, nincs egy „és aztán most itt állok 3 évtizeddel később…” befejezése: teljesen az olvasó képzeletére bízza az író, hogy gondolatban milyen további sorsot vagy véget szán Adrianának.

Ezzel az olvasói szabadsággal együtt én jó szívvel ajánlom a regényt elolvasásra, mert kiváló képet ad az 1930-as évek Rómája alacsony társadalmi rétegének mindennapjairól, amit szinte mindvégig magunk előtt látunk.

Naná, hogy a népszerű regényből készült film is, ugyanezzel a címmel. A főszerepet (talán nem is volt akkoriban erre alkalmasabb színésznő a Föld kerekén) a nemrég elhunyt Gina Lollobrigida játszotta, 1954-ben.

Szóval, irány a könyvtár vagy egy jó kis antikvárium!