Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Filmajánló – Made in Italy (2020)

Újabb nem-olasz filmet hozunk, amelynek java része Toszkánában játszódik – feledhetetlen képsorok csábítanak mozizásra.

Toszkána még Angliában sem megy ki a divatból, az utóbbi években jónéhány olyan európai és még több amerikai film készült el, amelyek helyszínükként a talán legnépszerűbb olasz régiót választották. Ez a 2020-as mozi Liam Neesonnal a főszerepben azért is volt meglepő, mert a színésztől egy sor thrillert láthattunk mostanában, így erre a teljesen más hangvételű témára nemigen számítottunk.

A film röviden arról szól, hogy Jack válófélben van, és megvenné felesége családjától a galériát, ahol dolgozik. Mivel nincs elég fedezete rá, rábeszéli apját, hogy utazzanak Toszkánába, és adják el a család ottani házát, amely Jack évekkel ezelőtt elhunyt anyjának otthona volt. Robert, a depressziós festő apa (Liam Neeson) rááll az utazásra, a villát viszont meglehetősen lerobbant és elhanyagolt állapotban találják. Az ingatlanos szerint sokkal több pénzért sikerül majd eladni, ha kicsit rendbehozzák, amibe bele is vágnak.

A film kibontja apa-fiú bonyolult, és rengeteg elfojtott sérelemmel, bánattal teli kapcsolatát, amelyet aztán majd a film végére sikerül rendezni. A ház szépül, természetesen szerelmi szál is kerül a történetbe, így nem csoda, hogy az elveszített feleséghez kötődő emlékek újraélésének nehézségei ellenére mégis megtartja az apa a házat.

S hogy a fiú ügye végül hogyan rendeződik? Nos, azért nézzék meg a filmet, ami ugyan a kritikusok tetszését nem igazán nyerte el, viszont tele van olyan elemekkel, amelyekért mi, olasz-rajongók egy ennél rosszabb filmet is hajlandóak lennénk egy mukkanás nélkül végigülni.

A filmet egyébként James D’Arcy rendezte, érdekessége pedig, hogy Liam Neeson fiát Liam Neeson fia alakítja, a fiatal színész édesanyja vezetéknevét viseli – Micheál Richardson-nak hívják.

S ha onnan nézzük, hogy ők ketten a „Letters to Juliet”-ből jól ismert Vanessa Redgrave vője és unokája, mindjárt látszik, hogy az egész család erősen kötődik Olaszországhoz.

Kötődnénk mi is szívesen ennyire, igaz?

Aki bizonytalan abban, hogy megnézze-e a filmet, mutatjuk a trailert, s a képek végül majd úgyis elcsábítják!