Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Assisi és szülötte

Umbria számos fontos szent szülőhelye, így konkrétan válogatnunk kell, kikkel foglalkozunk részletesebben. 

Ma Szent Ferencre esett a választásunk, és az assisi bazilikára. Sajnos, ebben a hónapban Szent Benedekre és Szent Ubaldo-ra nem igazán marad időnk, de a következő évtől témáink vegyes sorába egészen biztosan beillesztjük őket, mert mindegyikük nagy jelentőségű, népszerű és ünnepelt szentje a keresztény egyháznak és Umbriának.

Szent Ferenc Assisi-ben született és halt meg. 1182 és 1226 között élt, és egy tehetős családból származott, sokat tanult, idegen nyelveket beszélt és meglehetősen hedonista életet élt. Perugia ostroma idején, az 1201 körüli időszakban azonban fogságba esett, megsérült, és szenvedései során átértékelte az életét. Viselkedésén gyökeresen változtatva hirdetni kezdte Isten igéjét, és miközben a családi kapcsolatait megszakítva, örökségéről lemondva a szegény koldusok életét élte, kritikákat is megfogalmazott az egyház pazarló életmódja vonatkozásában.

San Francesco

San Francesco

Még életében szerzetesrend alakult, mely a nevéhez fűződött, akik magukat minoritáknak, kisebb testvéreknek nevezték. Ennek a rendnek a szegénység, az alázatosság és a rászorulók megsegítése volt az elsődleges célja, így akik csatlakoztak, azok többé semmilyen vagyonnal vagy személyes tulajdonnal nem rendelkeztek. A rend megalapítását III. Ince pápa is támogatta. Ugyan Ferenc erős kritikával illette az egyházat, az mégsem vághatott vissza, vagy fordulhatott el tőle, hiszen addigra az alakuló rend már annyira népszerű volt, hogy egyszerű politikai megfontolásból az egyházi vezetésnek egyszerűbb és kifizetődőbb volt őt közel tartani magához.

Természetesen Szent Ferenc, akit egyébként halála után két évvel már szentté avattak, igen nagy hatást gyakorolt a körülötte élőkre. Így történt, hogy a későbbi Szent Klára is osztotta Ferenc világnézetét – ebből alakult meg később a ferencesek női ága, a klarisszák.

Szent Ferenc életét számtalan legenda övezi, ezek közül az egyik leggyakoribb, hogy állatoknak is prédikál. Nem csoda hát, hogy számtalan ábrázolásban jelenik meg állatok – különösen madarak – társaságában.

Szent Ferenc és a madarak

Szent Ferenc és a madarak

Életéről számos film, könyv készült. Egyik ezek közül a Napfivér, Holdnővér, a másik pedig egy 1989-es olasz-német film, Francesco címmel (magyar címe: Assisi Szent Ferenc).

Az Assisiben lévő bazilika, amely Szent Ferenc nevét viseli, rejti maradványait. Állítólag maga Szent Ferenc választotta ki a helyet a bazilika számára, de az építés csak a halála után kezdődött meg. Ugyan már egy-két évvel az építés megkezdése után laktak benne szerzetesek, az épület befejezése még sokáig váratott magára. Aki járt már ott, vagy látta képeken a bazilikát, az ezen egyáltalán nem csodálkozik, hiszen az épület óriási dimenziókkal rendelkezik.

Basilica di San Francesco - Assisi

Basilica di San Francesco – Assisi

A bazilika belsejét Giotto falfestményei díszítik, az alsó szint szinte teljes egészében az ő keze nyomát őrzi. A fantasztikus dekoráció óriási művészeti jelentőséggel és értékkel bír, a hely sokkal-sokkal több, mint turistalátványosság. Egyrészt egy szentély, a keresztény vallás egyik legjelentősebb szimbólumai közül való. Másrészt lényegében egy múzeum a rengeteg gyönyörű műalkotással. Harmadrészt építészeti látványosság – hatalmas kiterjedését végigjárni nem is olyan egyszerű feladat.

Giotto falfestményei a bazilikában

Giotto falfestményei a bazilikában

Umbriát így, Assisi-vel együtt nagyon komolyan ajánljuk látogatásra mindenkinek – a bazilikát a fent említettek kapcsán nem csak vallásos vonatkozásban.

A következő alkalommal a dialektusok kerülnek terítékre, amely témával búcsúzunk is Umbriától. Felkészül Valle d’Aosta.