Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Finom olasz ízek a nyárra

Viszonylag régen került már szó olasz ízekkel teli konkrét receptekről, így ezt a mai könnyed írásunkban pótolnánk. 

Két honlapra is ráirányítanánk a figyelmet, melyek közül egyik magyar, másik olasz – így mindenki megtalálja a kedvére valót.

Nyáron – ezt főleg a hölgyek tudják jól – a fenének sincs kedve a tűzhely mellett álldogálni, amikor kinn is tombol a hőség. A család nyafog a konyhai meleg miatt, a családi szakácsról dől a víz, s a magyar konyha szabályait követve vasárnap készül egy jó nehéz pörkölt, amivel fél napra mindenkit ki lehet vonni a forgalomból.

Na, hát ma ezen változtatunk. Persze, tudjuk jól, hogy azért manapság szerencsére már sokan hódolnak az egészségesebb és könnyebb ételeknek, és az ember nagyon kreatív tud lenni, ha ráviszi a szükség. Azt is leszögezhetjük, hogy a mediterrán konyha nem csak ízekben, de villámgyors ötletekben is gazdag. Ezt vizsgáljuk meg egy kicsit ma, hátha megkönnyíthetjük a saját dolgunkat, aztán legfeljebb télre is úgy maradunk…

Először az olasz honlappal indítanék – nyilván. Ez pedig nem más, mint a buttalapasta.it, amely bővelkedik – nem csak – tésztás receptekben. Korábban már foglalkoztunk a témával az ‘Olasz tészta házilag‘, a ‘Már megint egy kis tészta‘, az ‘Olasz tészta‘ és ‘Tészta‘ című írásainkban, ma egy kicsit más oldalról közelítjük a témát. Utaltunk már arra, hogy nyáron mindenki a gyors és ‘kis fűtőértékű’ konyhai tevékenységek híve, így most hideg tésztasalátás receptekkel invitáljuk az olvasókat egy virtuális közös étkezésre. Ezek a tésztasaláták azért nagyon klasszak, mert a tészta maga percek alatt megfő, onnantól pedig újabb néhány perc kérdése, hogy remek étel kerüljön az asztalra, ami hidegen igazán kiváló.

Pasta fredda

Pasta fredda

A ‘Pasta fredda‘ címszó alatt több olyan variáció is megtalálható, amelyekkel ebédet, vacsorát, munkába vitt otthoni dobozost lehet készíteni. Nekünk a két kedvencünk az itthon is hamar elkészíthető paradicsomos-mozzarellás, valamint a sárgadinnyés-sonkás verzió, amelyek laktatnak ugyan, de még sincs az embernek kellemetlen teltségérzete tőle. A hölgyeknél ez pedig bikiniszezonban sarkalatos kérdés – a strand lapos hasat követel.

Pasta fredda - con prosciutto e melone

Pasta fredda – con prosciutto e melone

A másik ajánlatunk – hiszen nyáron hűvösebb napok is elő-előfordulnak, amikor egy tartalmas leves is jól eshet – a dallacucina.hu. Ezen az oldalon bukkantunk rá egy már-már tökéletes minestrone receptre, amit mindenkinek ajánlunk kipróbálásra, ugyanis egy-két apróbb szabály követése mellett mindenki a saját kénye-kedve szerint alakíthatja a leves ízvilágát. A blog írójával maximálisan egyetértünk abban, hogy a minestrone annál jobb, minél többféle zöldséget pakolunk bele, válogatás és szívfájdalom nélkül mehet minden, ami eszünkbe jut, elrontani egyszerűen lehetetlen.

A blogon szereplő leves a genovai változat, amely zöld pestóval megspékelve az igazi, úgyhogy már adjuk is a receptet, hogy a kánikula végeztével ki-ki nekiállhasson a kotyvasztásnak.

Minestrone

Minestrone

Jó étvágyat kívánunk mindenkinek – ám mielőtt elkattintanának, azért egy panna cottára még a vendégeink lesznek, ugye?

Az olasz édességről már biztosan mindenki hallott – azt viszont nehezen becsülnénk meg, mennyi magyar háztartásban készül el ez az egyébként egyszerű, előre elkészíthető, hidegen (akár fagyi helyett) szervírozott finomság.

A trükk nem bonyolult, íme a recept:

Klasszikus panna cotta

Hozzávalók:
1 dl zsíros friss tej (minimum 3,5 %-os)
6 dl 30%-os habtejszín
4 lapnyi zselatin
10 dkg finomított fehér kristálycukor
1 rúd bourbon vanília

A tej – tejszín – vanília kombót együtt kell felforralni, majd a tűzről levéve hozzáadni a zselatint és a cukrot. A feladatunk innentől a kevergetve hűtés. A sodó langyosan kerül formába (pudingforma, kehely, egy szép üvegpohár, vagy ami épp kéznél van), és mehet is a hűtőbe.
Panna cotta

Panna cotta

A legszebb a panna cottában az, hogy szinte bármilyen gyümölccsel, gyümölcsszósszal, lekvárral megbolondítható – így ízben, színben változatos édességek készülhetnek a nyár folyamán, épp az aktuális gyümölcsszezonnak megfelelően. A díszítéshez sincs kötött szabály, amit ahogy jónak látunk – a saját ízlésünk és kreativitásunk itt is bevethető.

Reméljük, hogy a meleg napokra némi hideg salátával és a hűtőből épp kihúzott panna cottával enyhülést hozhatunk. Mindenkinek kellemes csemegézést kívánunk.