Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Fotókiállítás – programajánló

Augusztus 11-én újra megnyílik a neves olasz fotográfus Tina Modotti kiállítása az Olasz Kultúrintézetben.

A tavaszi kényszerpihenő után augusztus 11. és szeptember 18. között ismét látható lesz a tárlat, amely a kalandos életű művésznő 1923 és 1927 között készült mexikói képeit mutatja be.

Modotti Udinében született 1896-ban, majd 16 évesen az Egyesült Államokba emigrált, ahol eleinte színészi karrierrel próbálkozott San Franciscoban. Az itteni bohém művész társaságban került barátságba több fotográfussal is, akik révén beleszeretett a fotózásba. 1923-ban érkezett Mexikóba, amikor az országot még mindig a forradalom politikai, gazdasági és társadalmi következményei határozták meg, ami termékeny időszaknak számított az eszmék számára és a művészi kifejezésre.

Forrás: Budapesti Olasz Kultúrintézet

Első mexikói éveiben olyan művészek társaságában mozgott, mint Frida Khalo, Diego Rivera vagy Jean Charlot. Modotti hamar az akkoriban kibontakozó mexikói munkásmozgalom hivatalos fotósává vált. 1924-27 között különböző megbízatásokból rengeteget utazott Mexikó vidéki területein, ezen időszak munkái láthatók a budapesti tárlaton. Lencséi a vidéki Mexikó mindennapjainak pillanatait, a kompozíciók modelljeinek erős személyiségét ragadják meg, soha nem szűnő társadalmi kritikával és forradalmi szellemiséggel.

A fotós realista lényeglátásán keresztül a képek bepillantást adnak a század eleji, mexikói vidék mindennapjaiba, hűen átadják a korszak hangulatát, a vidéki élet kemény valóságát, és Modotti érzékeny látásmódját.

A kiállítás az Olasz Kultúrintézet és a budapesti Mexikói Nagykövetség együttműködésében valósul meg, valamint a Budapest Fotófesztivál hivatalos programjának része.

A Xénia Galéria termeiben a saját maszk viselése kötelező és a bejáratnál kézfertőtlenítő automaták biztosítják a fertőtlenítést. Egyszerre a termekben maximum 15 fő tartózkodhat.

Nyitva tartás: 2020. augusztus 11. – szeptember 18.

hétfő – péntek 12.00-16.00

További információ:
Olasz Kultúrintézet
www.iicbudapest.esteri.it
Tel. +36 1 483 20 40
ufficiostampa.iicbudapest@esteri.it