Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Escher és Olaszország

Aki ismeri a Treccani oldalát, biztosan rendszeresen visszatér. Mi a youtube-csatornájukkal is így vagyunk, számos kincs kerül elő onnan hétről-hétre. 

A mai alkalommal egy olyan csemegét találtunk, amely több szempontból is számot tarthat az olvasók érdeklődésére.
Egyrészt Escher, aki szerintünk egy rendkívül érdekes művész, több szállal is kötődik Olaszországhoz. Másrészt a nyelvtanuló szöveghallgatóinkra gondolva kedveskedünk egy videóval, ami szépen bemutatja a grafikus életútját és művészetét – egyúttal fejleszti a hallás utáni szövegértést.

Nos, Eschert sokan ismerik: tudják, ő az a híres holland grafikus, aki néha vicces, többször inkább elgondolkodtató absztrakt rajzaival a XX. század első felében borzolta a kedélyeket. A cikk alján lévő galériában biztosan még az Eschert nem igazán jól ismerők is a fejükhöz kapnak, mert innen-onnan ismerős képekre bukkannak.

A művész – Maurits Cornelius Escher – 1898 – 1972 között élt. Olaszországgal különös kapcsolatot ápolt. Az 1920-as évek elején tanulmányútra ment Itáliába, azonban ott ragadt, és több mint 10 éven át élt Rómában, ahonnan bejárta az egész félszigetet. Munkáinak többségét ebből az időszakból az olasz táj ihlette. Itt ismerte meg feleségét, itt születtek fiai is.

Olaszországot 1934-ben, a fasizmus terjedésének idején morális okokból hagyta el – ám sehol nem érezte később sem ennyire otthon magát.

Másik kapcsolata Itáliával, hogy munkásságára komoly hatást gyakorolt Giambattista Pirenesi (1720-1778), az 1700-as években élt olasz rézmetsző, akit metszetei és rajzai már saját korában is kiemelt művésszé tettek – nem csoda hát, hogy Escherre is mély benyomást gyakorolt.

Az alábbi videóban sok információt tudhatunk meg Escher munkájáról olasz nyelven, természetesen egy Treccani-videó tolmácsolásában – ahogy azt ígértük.

Annak ellenére, hogy nem volt képzett matematikus, Escher rengeteget foglalkozott az absztrakt ábrázolással és a szimmetriával.

Hogy egy magyar vonatkozása is legyen cikkünknek: M. C. Escher pont a fenti érdeklődésének okán élénk levelezést folytatott a magyar Pólya Györggyel (1887-1985), aki világhírű matematikus és fizikus volt.

Ha valaki Rómában jár mostanság, február 22-ig még megtekinthető egy kiállítás Escher munkáiból a Chiostro del Bramante-n, a Piazza Navona közelében.

Alábbi galériánk kis betekintést nyújt a mester munkáiba.