Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Modi di dire – l’erba del vicino é sempre piú verde

A szomszéd fűje mindig zöldebb, szól a mai cím – nos, ez a mondás annyira jól ismert számos nyelvterületen, hogy még a filmalkotókat is megihlette.

Ez a közmondás, mint tudjuk, kifejezetten azokra vonatkozik, akik irigyek másokra és sohasem elégedettek a saját helyzetükkel. Habár a tulajdonság egyidős az emberiséggel, ma különösen elterjedt és előtérbe is került. A fogyasztói társadalom, a gazdasági verseny és a társadalmi sikeresség mind egyre keményebben késztetik, kényszerítik arra az embereket, hogy minél inkább ezeknek a javarészt elképzelt, megkreált ideáloknak és „értékeknek” feleljenek meg – kinek van nagyobb autója, hatalma, pozíciója; kinek van több pénze, ki megy messzebbre nyaralni és sorolhatnánk.

Ma a közösségi média erre még inkább ráerősít, s a trend már a gyerekeket se kíméli.

Amikor a mondás született, a világ még nem egészen ilyen volt – de azt talán láthatjuk, hogy a mai körülmények azért alapvetően nem új tulajdonságokat hoznak létre bennünk, inkább a meglévőeket erősítik csak fel.

S ha már említettük a majdnem azonos című filmet, nos, van annak olasz vonatkozása is, hiszen az egyik részében (1995.) az ikonikus olasz színésznő, Sophia Loren is szerepel.