Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Az olasz divat – egy csábítás története

Akinek nincs ideje hamar-gyorsan kiállításra menni, de érdekli az olasz divat, annak jó hírünk van: szuper kiállítás vár mindenkit egészen a hónap végéig gyönyörű ruhákkal, lenyűgöző anyagokkal.

“Az olasz divat. Egy csábítás története” címet viseli a kiállítás, amellyel a magyar főváros ünnepli az olasz divatot. A kiállítás megnyitója az Olasz Köztársaság Ünnepével esik egybe, és megtekinthető június 25-ig a Budapesti Olasz Kultúrintézet impozáns épületében. A tárlat az Olasz Kultúrintézet és az ICE – Agenzia di Budapest támogatásával, valamint a Galgano & Tota Associati és a StilePromoItalia Kulturális Egyesülettel történő együttműködés keretében jött létre.

Ebben a lenyűgöző környezetben tekinthetőek meg azon kivételes alkotások, amelyek anyagminőségük és kidolgozottságuk miatt figyelemre méltóak; olyan válogatott ruhaköltemények, amelyek a kreativitás különböző útvonalait mutatják be, az egyes divattervezők főbb ismertetőjegyein keresztül.

A kiállított ruhák között megtekinthetőek a mesternek, Roberto Capuccinak alkotásai, aki képes volt a divatot tiszta művészeti kifejezéssé alakítani. Ezenkívül a tárlat részét képezik Granfranco Ferrè geometrikus konstrukciói, Giorgio Armani és Andrè Laug stílusos estélyi ruhái, Marella Ferrera és Gai Mattiolo kidolgozott csipkéi és hímzései, Lorenzo Riva időtlen eleganciája, és Irene Galitzine Hercegnő klassszikus stílusa. Ezen kívül kiállításra kerülnek a Sarli római szabóira jellemző tökéletes szabásmintái és varrás nélküli alkotásai, valamint a Fontana nővérek „Pretino“ nevű kreációja, eredetileg az amerikai színésznő Ava Gardner részére tervezve, ám amely öltözék az Édes Élet című filmnek köszönhetően tett szert hírnévre. Nem hiányozhat természetesen Valentino vörös ruhája sem, amely a top model Claudia Schiffer fantasztikus formáira lett tervezve, és amely a New York-i F.I.T. Múzeum „Vörös Kiállításának“ egyik fontos darabja volt.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni a Lancetti ruhanyomatainak stílusbeli kavalkádját, színeit és mintáit, amelyek a festésnek és hímzésnek köszönhetően olyanok, mintha a művész festményeit látnánk a ruhákon. Megcsodálhatjuk továbbá Enrico Coveri flitterekből létrehozott ruháit, Renato Balestra különleges díszítéseit, Mariella Burani cigány stílusú ruháit, valamint Egon Von Furstenberg királyi pompájú eleganciáját. A kasmír királynője, Laura Biagiotti, „Bambola“ nevű utánozhatatlan ruhájával a nőiességet a puhaságon keresztül közelíti meg. Ezen kívül pedig a fiatal Alessandro Angelozzi kézműves “őrülete“ is helyet kap a kiállításon, amely ruhán 1200 selyemszövetből készült virág és levél található, amelynek minden egyes darabját kézzel varrták és formázták a bazsarózsák mintájára. Végül pedig, Versace kifinomult luxusa, amely a szokatlan anyagoknak köszönhetően igazi kísérletezésnek ad teret, amelyben a fémöltözékek Swarovski kristályokkal gazdagodnak.

Kötelező helyfoglalás: iicbudapest@esteri.it

Budapesti Olasz Kultúrintézet – Tel. 1/483-2063 – ufficiostampa.iicbudapest@esteri.it

Az olasz divat