Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Capodanno

Közeledik a szilveszter, ami sokaknak a féktelen bulikról és az önfeledt szórakozásról szól, míg mások inkább az otthoni, kuckós hangulat mellett teszik le a voksukat.

Vannak, akiknek bevett szokásaik vannak – akár törzshelyek, akár szórakozási módok ilyenkor; mások szeretik a teljesen spontán történéseket ezen a napon (is).

Épp ezért nézzük ma meg, hogy hogyan alakult ki ez az egész őrület, és milyen babonák, szokások övezik.

Nos, a 365 napos év a juliánusz naptár bevezetéséhez kötődik, i.e. 46-ban ugyanis Julius Caesar bevezette ennek használatát. A naptár az évszakok váltakozásán alapult, s más államok, más birodalmak szép lassan átvették azt. A konkrétan január 1-jei évkezdés azonban csak 1691-től, egy pápai rendelettel vált úgymond hivatalossá.

Ahogy a világ számos más pontján, Olaszországban is köszöntik az új év kezdetét, amelyet az előző napi mulatozások vezetnek fel. Az általában baráti vagy családi körben töltött évzáró eseményhez is kapcsolódnak babonák, hiedelmek és szokások is. Ezeknek egy része nagyon is hasonlít a Magyarországon ismertekhez, mások pedig újak – amelyeket átvenni jópofa dolog lehet.

Természetesen a december 31-i estén az olasz vacsora is tartalmaz már lencsét, és csülköt vagy kolbászt – tehát sertéshúsos főfogást. Mi itthon is azt tartjuk, hogy szilveszter napján, de főként újévkor sertéshúst kell enni, mert a malacka kitúrja számunkra a szerencsés dolgokat. (Baromfit enni azért nem jó ötlet, mert a babona szerint a szárnyasok a kapirgálásukkal elfedik előlünk a szerencsét.) A vacsora után jöhet a tűzijáték, amit szinte minden, magára valamit is adó város fellő ilyenkor, és éjfélkor pukkanhatnak a pezsgők.

Forrás: consumatrici.it

Üzenetek formájában Olaszországban is dívik újév napján a jókívánságok küldése, ám ekkor az olaszok más szokásokat is követnek. Van, aki piros színű alsóneműt vesz fel január elsején, ami szintén a szerencsét és jómódot hivatott vonzani. Mások használt, régi dolgo(ka)t dobnak ki az ablakon, megszabadulva a múlttól. Az asztalra ismét kerülhet lencse a jólét érdekében, amit helyettesíteni lehet gránátalma mag vagy mazsola elfogyasztásával is – mindegyik elérheti a hiedelmek szerint a kívánt hatást. S míg az angolszász területeken a fagyöngy alatt karácsonykor szokás csókot lopni, ez az olaszoknál sokkal inkább az újévhez tartozó momentum.

Aki a szilvesztert egy bálban vagy egy bárban tölti, ott már adott is a program és a társaság, csak jókedvet kell vinni. Aki azonban az otthonmaradás mellett teszi le a voksát, az is lehet már rutinos – csak néhány jó társasjátékra van szükség, és a négy fal közt is ugyanúgy repül az idő. Ezt az olaszok is jól tudják – ahogy a karácsony, úgy a szilveszter (és az újév is) ragyogó alkalom egy családi játékra. A vacsorát érdemes egy jókora, a csípős hidegben megejtett sétával lejárni, és indulhat a móka.

Így, akinek már megvan a szilveszteri program, annak nagyon jó mulatást kívánunk – és ne feledjék: újév napján elő a piros bugyikkal!

Szép ünnepet és boldog új évet kívánunk mindenkinek!

Forrás: consumatori.it