Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Veneto és a történelem 2/2.

Ma folytatjuk Veneto történelmét, hiszen egy sor dolog van, ami a korábbi írásból kimaradt. Időrendben megyünk tovább. 

A XIV-XV. században az erős signoriák a köztársaság ellen fordultak, és szövetséget kötve a környező uralkodókkal – az osztrák herceggel és a magyar királlyal is – megtámadták a Velencei Köztársaságot, amely így értelemszerűen szárazföldi területeket veszített. A csaták végeztével azonban újfent terjeszkedni tudott, a XVI-XVIII. századot felölelő időszakban pedig Európa legerősebb államai között tartották számon.

A Velencei Köztársaság terjeszkedése - 1509 körül

A Velencei Köztársaság terjeszkedése – 1509 körül

A XIX. században mind a franciák, mind az osztrákok szemet vetettek a területre, és bár feltett kézzel semlegességet kiáltott a köztársaság, uralmának vége szakadt. A századot magát több függetlenségi törekvés (mondhatjuk háborúnak is) jellemezte. Először 1849-ben Radetzky előtt kellett letenniük a fegyvert, később 1859-ben másodszor is kiálltak az osztrákoktól való elszakadás ellenében, végül 1866-ban harmadszor is nekifutottak a függetlenség kivívásának. Ekkor történt, hogy a terület az Olasz Királyság fennhatósága alá került (figyelünk ugye, hogy ekkorra már megalakult az olasz egység, amibe így Veneto késve csatlakozott!).

Itália 1796-ban

Itália 1796-ban

A politikai jelenséget, majd a nemsokára lezajló I. világháború útját kivándorlás, szegénység, hatalmas károk szegélyezték. Iszonyú hosszú frontok és nagy csaták elszenvedője volt Veneto. A II. világháború során megérkeztek a német hadtestek, folyamatos bombázások áldozata volt a régió, és partizán mozgalmak is felütötték a fejüket. 1945-ben szabadult fel és 1946-tól a frissen megalakult Olasz Köztársaság részévé vált.

A ma közel kétmillió lakost számláló régióban a legnagyobb városok, melyek utazásaink célpontjai is lehetnek: Velence, Verona, Padova, Vicenza, Treviso és még sorolhatnánk. Ezeknek – az egyébként nem túl nagy – városoknak szinte mindegyike egy kis ékszerdoboz (bármennyire elcsépelt is ez a szó manapság), és ha heteket nem is töltünk némelyikükben, néhány napra elegendő látnivalót és igazi talján hangulatot mindenképpen kaphatunk.