Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Caravaggio, a katona a magyar harcokban

No, ez vajon kinek az ötlete volt, és van-e bármilyen valóság alapja?

Hogy előre lelőjük a poént, ez azért nem teljesen biztos – azonban van számtalan arra utaló jel, amelyekből olvasva egy olyan forgatókönyv is kijöhet, miszerint Caravaggio, a barokk korszak híres olasz festője járt a magyar tájon az 1590-es években, amikor mi nagyban hadakoztunk a törökkel.

Caravaggio (azaz Michelangelo Merisi) élete elég zajosan folyt, a festő életútja rendkívül gazdag rendbontásokban, verekedésekben és olyan, esetenként aggresszív tettekben, amelyek miatt a korabeli dokumentumok alapján rendszeresen rendőrkézre került. A nyughatatlan művész ráadásul szinte mániás rajongója volt a fegyvereknek, így ha a történeti leírásoknak hinni lehet, a milánói születésű piktor amolyan helyi Rambóként is működött.

Persze azért nem érdemes túlzásokba esni, azt sem állíthatjuk, hogy mindig maga kereste a bajt, de az valahogy azért időről-időre rátalált.

A Caravaggio életét kutató tudósok már régóta rágódnak azon, hogy vajon mi történhetett abban a 3-4 évben (1592-96 között), amikorról a festőről semmilyen nyom nem maradt fenn. A rossz nyelvek mindjárt azt mondták, hogy biztos börtönben volt valahol, valamilyen balul elsült eset miatt, de ha így lenne, talán még arra vonatkozóan is találtak volna valamilyen utalást.

A korabeli írásokra támaszkodva azonban azt találta a Caravaggio életét, és eltűnt négy évét kutató Rosella Vodret, hogy környezetében gyakran fordultak meg olyan emberek, akár barátként is, akikről viszont teljesen bizonyos, hogy részt vettek a 16. század végi magyarországi harcokban.

A Finestre sull’Arte cikke, amelyből mai írásunk táplálkozik, azt is megállapította, hogy Caravaggio Ranuccio Tomassonival vívott párbaja során is olyan segítők és korábbi katonák álltak a festő mellett, akik megjárták a magyar háborút, és akikhez szoros viszony fűzte a fegyverekkel igen jól bánó művészt.

Egyébként ebben az imént említett párbajban Ranuccio Tomassoni meghalt, Caravaggio-t pedig az ügyből kifolyólag halálra ítélték, ami miatt élete utolsó éveit szökésben töltötte.

S hogy végül is járt-e minálunk a barokk festő, vagy sem: nem tudjuk pontosan. Az biztos, hogy a kutatók dolgoznak ma is a megfejtésen. Mivel mi magyarok szeretünk minden hírességhez találni valamilyen hozzánk köthető vonatkozást, most szoríthatunk azért, hogy kiderüljön, itt járt nálunk Caravaggio, a barokk Rambo – vagy másként fogalmazva az a Caravaggio, aki néha azért festegetett is…

Michelangelo Merisi – Caravaggio