Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Könyvesbolt-gyöngyszem Velence szívében

Mivel a nyár elejét-közepét a könyveknek szenteljük, utazzunk ma gondolatban Velencébe.

Az Olaszország gazdaságán mély nyomokat hagyó járvány évében nehézkesen indul meg az utazás, a kirándulások és a külföldi utak korántsem olyan maguktól értetődőek, mint korábban – még azoknak sem, akiket nem az anyagiak szorítanak keretek közé. Ki ne szeretné látni a világot, és ki örül annak, hogy ezek a lehetőségek most alaposan beszűkültek? Egyikünk sem. Azonban így még inkább ránk hárul a feladat, hogy legalábbis virtuálisan ilyen utazásokra invitáljuk Önöket honlapunk hasábjain.

A tavalyi évben volt szerencsém Velencébe látogatni egy hétre, még éppen a nagy áradások, pláne a vírus kitörése előtt. Ennek nyomán születtek a Scuolák-ról írt cikkek, közte a San Marco és a San Rocco témájában is.

Ma azonban egy pici, ám annál érdekesebb könyvesboltba hívjuk Önöket, amely méltán híres, és ellenállhatatlanul olasz hangulatot áraszt. Ebben segítségére van, hogy folyton tele van külföldi látogatókkal, dacára a szinte csak olasz nyelvű könyveknek. A berendezés sem okoz csalódást – a bolt közepén egy óriási szárazra tett gondola kínálja a szebbnél szebb köteteket. S a boltvezető tart néhány macskát is, hogy a tudomány és szórakozás mellett valami nagyon aranyos dologgal is hozzájáruljon a szórakozáshoz. Ottjártunkkor éppen bűvölten figyelte két kisinas az aprópénz összeszámolását.

Szerkesztőségi fotó

S bár a könyvek jelentik a fő attrakciót, szerintünk senki nem távozik macskás fotó nélkül a boltból. Ha valaki a fb profiljukon barangol, kis túlzással több macskát lát, mint könyvet.

Forrás: facebook/libreriaacquaalta

Azt tudjuk, hogy az őszi áradás igen kellemetlenül érintette ezt a gyönyörű helyet – persze, ez Velencében elő-előfordul. A vírushelyzet szintén bezárásra kényszerítette őket, de ahogy a híradásokból láthatjuk, április végén – május elején ismét kinyitottak, és várják az érdeklődőket. Az üzlet egyébként a Szent Márk tértől néhány percnyi sétára található, picit kívül esik a legnagyobb forgatagon.

Forrás: facebook/libreriaacquaalta

Amit én itt megvettem magamnak, az a Marco Polo kalandjait rejtő Il Milione című könyv. Ahogyan azt már egy korábbi, egykori tengeri hatalmakról szóló írásunkban említettük, a könyv úgy született, hogy az ázsiai útjáról visszatért s a padovai börtönben sínylődő Marco Polo egy cellatársának jószerivel tollba mondta, mi mindent látott a keleti kalandok során. Hallhatunk itt aztán hosszú bolyongásokról, furcsa állatokról, különös államokról, bizarr szokásokról – csak győzzünk végigkeveredni a vaskos köteten.

Mind a könyvesbolt, mind a könyv hatalmas élmény, így ajánljuk a bolyongást – egyelőre virtuálisan, majd amint lehet, személyesen is.

Forrás: inmeteo.net