Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Vizet a tengerbe? – Hogy is van ez?

Az elmúlt néhány évben született és tökéletesedett egy kiváló megoldás arra, hogyan segítsék a szigeteken vagy elzárt partszakaszokon élőket ivóvízhez.

Az olaszok megint kitaláltak valamit. Túl azon, amit egy korábbi írásunkban a jövő Olaszországa kapcsán már kifejtettünk, megint elmondhatjuk, hogy egy klassz fejlesztéssel gazdagodott a világ – az olaszoknak hála.

Problémát jelent ugyanis sok esetben az, hogy számos ember él olyan területen, ahol a vízellátás ilyen vagy olyan okokból gondot okoz. Gondoljunk csak azokra a szigetekre, partszakaszokra, ahol a nyári időszakban minden kiszárad, nincsen csapadék – az édesvíz pótlása itt rendkívül fontos feladat.

Azonban a víz szállítása a tengeren ugyancsak nehézkes. Ha tényleg komoly mennyiséget szállítanánk, az mind terjedelemben, mind súlyban hatalmas teher –  nem utolsósorban pedig őrülten drága lehet.

waterbag2

Ez a konkrét víztartály, melyet szállításra alkalmassá tesznek, egy óriási mennyiségű – az interjú idején mintegy 200 m3 – víz befogadására alkalmas tömlő. A trükk azonban ez után jön: a tömlőt vízmentesen le kell zárni annak érdekében, hogy a vízalatti vontatásra – ami a tengeri szállítás során az elképzelhető legkézenfekvőbb megoldás – alkalmassá tegyék. Magyarul, kell egy cipzár. És ez nem vicc! Amit az olaszok kifundáltak, az egy megfelelő cipzár ehhez a tömlőhöz. Amit tud, na, az az érdekes. A zárószerkezet ugyanis vízálló, óriási nyomást, illetve feszítést képes elviselni. Gondoljunk csak bele: úgy tervezik, hogy ez a tömlő akár 2000 m3 vizet is képes legyen szállítani. Itt már akkora erők munkálnak, hogy igazán biztos zárás szükséges.

waterbag1

A tartály kiürítése után (melyhez a cipzár tervezése okán emberi beavatkozás nem is szükséges, csupán a zárószerkezetet kell eltávolítani, a belső nyomás pedig önállóan intézi a továbbiakat) állítólag meglepően egyszerű a tartály tiszítása és fertőtlenítése, így hamar újra hadra fogható. Egy újabb XXI. századi probléma kipipálva – mi pedig  megint tanultunk valamit.

A termék kitalálója a Ziplast nevű cég – ők 1977 óta foglalkoznak hasonló szállítóeszközök gyártásával; a cipzár sem teljesen új technológia, azonban jelen formájában már igazán jól alkalmazkodik a nagy terheléshez és a modern kor kívánalmaihoz.

Az olaszok az új vívmányt, ami egy ún. víztartály, Krétán tesztelték. A teszt kapcsán egy videó is készült, melyet korábban már az euronews is lehozott. Az említett anyagban az angolt beszélők nézhetik meg a videót – alatta olvasható a szövege is azoknak, akik írásban jobban boldogulnak.

Persze, mi azért nem hagyjuk magukra az olaszul beszélőket vagy tanulókat sem. A cikk alatti videóban az eredeti, olasz nyelvű anyagot lehet megtekinteni. Itt is megjelenik a szöveg, azonban a nyelvet tanulók – ha tényleg tanulni akarnak – inkább csak mankónak használják azt.