Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Minden út Rómába vezet

Ha kérdéses is még, mikor hova tudunk végre elutazni, azért nem árt, ha felkészülünk egy kicsit.

Ma egy olyan cikket szeretnénk bemutatni Önöknek, ami épp azzal foglalkozik, van-e még bármi alapja a címbéli mondásnak. Büszkén jelentjük, hogy bizony, van! A GraphHopper, ami egy optimális útvonalak tervezésével foglalkozó cég (és alkalmazás, olyan ügyfelekkel, mint a GLS), lemodellezte, hogy mennyi igazságtartalma van az egykori szállóigének. Végeztek egy olyan kísérletet, mintegy félmillió random találattal, ami azt mutatja meg, mi a legrövidebb út Európa sok százezer pontjából Rómába. Mintegy 26 millió km2-t fedett le a kísérlet,

A kirajzolt útvonalakat szépen összefésülték és egy jópofa táblázatban megjelenítették, ami így néz ki:

Minden út… – Forrás: move-lab.com

Ez a cikk arra is kitér, amit talán sokan még nem hallottak: Rómában létezett egy ún. arany mérföldkő (Miliarum Aureum latinul), amit Augustus Caesar emeltetett i.e. 20 körül. A távolságokat ehhez mérték, és a birodalmi utazások során a kő jó viszonyítási pontként szolgált.

Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy a világ minden egyes kontinensén van Róma nevű város, természetesen az Egyesült Államok területén több is, szám szerint kilenc (bár ott azért a legtöbb európai nagyváros neve fel-felbukkan). A térkép készítői nyilván az USA-ra is elvégezték ugyanezt a kísérletet, kevésbé látványos eredménnyel.

Róma az USA-ban – Forrás: move-lab.com

Nyilván a készítők vérszemet kaptak a csinos térképek láttán, így elkészült ugyanez a kalkuláció az európai fővárosokra, és az USA államainak központjaihoz is, de minket igazából Róma mozgat meg, így ennek a kísérletnek hála még mindig elmondhatjuk, igenis, minden út Rómába vezet.

Reméljük, hamarosan a miénk is! Az útvonal már adott, a lehetőséget pedig rettentően várjuk.