Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

A római birodalom útjai

Néha kivételt teszek, és elkalandozok egy picit az ókori Rómába is.

Nem történik ez gyakran – azt gondolom, ha valaki elkezd kacérkodni az ókori Rómával, annak bizony egy csak erről szóló honlapot illik szentelni. Én inkább vagyok a reneszánsz és barokk Itália szerelmese, így a birodalom témája néha, egy-egy pillanatra ragad meg. Nagyjából úgy, mint a mai, mert ilyenkor elámulok, hogy hol tartott az emberiség két-háromezer évvel ezelőtt.

A mai témához egy fotón akadt meg a szemem, a Passione Romana facebook profilján láttam, és bár nem tartozott hozzá szöveg, a kép alatt jó kis vita kerekedett arról, kik építették, tervezték ezeket az utakat, kinek mit köszönhetünk.

A római birodalom útjai Forrás: Passione Romana

A kép tanúsága szerint a vastaggal szedett utak a főútvonalakat, a vékonyabbak értelemszerűen az alsóbbrendű utakat jelölik. Ezek mindegyike az ókori Római Birodalom idején épült, és mintegy 29 fontos, ún. katonai autópálya (talán ma már így mondhatnánk) található közöttük. Ezek zömét különféle szállítmányozások, ill. a seregek mozgása miatt volt fontos kiépíteni. A katonai ellátmányok transzportja, és a birodalom szívébe visszafelé irányuló gabona és a hódításokból származó mindenféle javak célba juttatása volt az egyik fő cél.

Az utak mintegy 113 provinciát kötöttek össze, kb. 372 útvonal segítségével. Ezek össz hossza nagyjából négyszázezer (!) kilométer, amibe belegondolni sem könnyű – különösen úgy, hogy ebből a majd’ félmillió km-ből jó nyolcvanezer van kövekkel kirakva.

Aki nálam jobban ért az ókori Római Birodalom felépítéséhez, az biztosan ki tud segíteni azzal, vajon az utakat a katonák építették-e, vagy mindet rabszolgákkal rakatták le. Az is kérdés, hogy a mérnökök, az utak megálmodói római szakemberek voltak, vagy egyiptomi és görög zseniket alkalmaztak erre a célra? Mindkét kérdés érdekes –  s innen is látszik, hogy egyetlen fotó nyomán mennyi kérdőjel merül fel. Ezért is írtam, hogy a Római Birodalom önmagában egy hatalmas téma, nem véletlenül születtek vaskos kötetek már arról, milyen fantasztikus hely volt Róma pár évezreddel ezelőtt, és milyen óriási gépezetet működtettek az uralkodók vagy a szenátus – mikor ki gyakorolta épp a hatalmat.

Amikor pedig a Colosseum tövében álldogálunk épp, jusson eszünkbe az, hogy egy szó szerint fél világot igája alá hajtó egykori birodalom szívében vagyunk éppen! Mindjárt másként látunk mindent, nem igaz?