Toscana

Matera

Uffizi

Le Alpi

Napoli

Pasta italiana

Venezia

Roma

Panettone nélkül nincs igazi karácsony

Az olaszok, mint ahogyan azt a korábbi bejegyzésben említettük, nincsenek meg panettone nélkül. Rendjén is van ez így, lássuk tehát, hogy mi is a története ennek a desszertnek. 

Többféle történet kering róla, így vegyük sorra, milyen legendákat kötnek a panettone születéséhez. Az egyik legtipikusabb sztori a Sforza udvarhoz kapcsolódik. Az ünnepi vacsora desszertjét a főszakács csúnyán odaégette, mire az inasa, Antonio, a rendelkezésre álló maradékokból egy édes tésztájú kenyeret dobott össze. A kényszermegoldásnak akkora sikere lett,  hogy ‘Viva, pane di Toni!’ felkiáltással ünnepelték, így a recept fennmaradt, és azóta is bőszen sütögetik. A  név is innen ered, pane di Toni, ami később panettone-vé szelídült.

A másik történet szerint egy fickó halálosan beleszeretett a helyi pék lányába, akihez nem tudott közel férkőzni, így hát úgy döntött, beáll a pékhez inasnak, hogy a lány közelében lehessen. A szomszédból rendszeresen baromfit lopott, amiket eladott, a pénzt vajra, tojásra költötte és egyre tökéletesebb édes kenyereket sütött. Ügyessége meghozta a gyümölcsét: a pék hozzáadta a lányát, és nem utolsósorban a kenyér receptje is fennmaradt az utókor számára.

A fotót a repatorta.blogspot.hu szerkesztőjétől kaptuk, tehát itt egy igazi magyar-olasz édesség látható.

A fotót a repatorta.blogspot.hu szerkesztőjétől kaptuk, tehát itt egy igazi magyar-olasz édesség látható.

Nézzünk hát egy receptet, amely a mindmegette.hu oldalon is megtalálható:

Hozzávalók:

 • A tésztához:
 • 3 dkg élesztő
 • kb. 3 dl tej
 • 10 dkg kristálycukor
 • 50 dkg finomliszt
 • csipet só
 • 1 citrom reszelt héja
 • 1 csomag vaníliás cukor
 • 4 tojássárgája
 • 15 dkg sütőmargarin
 • 15 dkg mazsola
 • 5-5 dkg cukrozott narancs- és citromhéj vagy cukrozott vegyes gyümölcs
A forma kikenéséhez:
 • 2 dkg sütőmargarin
A tetejére:
 • 6 dkg sütőmargarin
 • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

1. Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, 1-1 kiskanál cukrot és lisztet szórunk bele, és meleg helyen kb. 15 perc alatt fölfuttatjuk. A lisztet egy nagy tálban a sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral összeforgatjuk. Ezután a tejes élesztővel, a maradék cukorral, a tojások sárgájával, az olvasztott, de nem meleg margarinnal dagasztani kezdjük. Közben apránként belegyúrjuk a maradék langyos tejet is, de ne öntsük bele egyszerre, hisz lehet, hogy nem kell az összes. Letakarva, meleg helyen bő 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

2. Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, közben a mazsolát, a citrom – és narancshéjat beledagasztjuk. Egy panettone formát margarinnal vastagon kikenünk. Miután nem vagyunk olaszok, valószínűleg kevesen rendelkeznek ezzel a speciális, kb. 25 cm magas kupolaformával, így a következőket tehetjük. Keresünk egy kb. 18 cm átmérőjű, 20 cm magas, sütőbe is betehető fazekat vagy egy ugyanilyen széles lábast, aminek a belső peremét duplán hajtogatott sütőpapírral magasítjuk meg. Az is jó, ha egy hasonló nagyságú mázas virágcserepet fogunk be erre a célra, hisz az eredeti panettonék is agyagból készült formákban sültek. Ha előkerítettük a megfelelő edényt, a belsejét margarinnal vastagon kikenjük, ha sütőpapírral magasítottuk a formát, akkor a papírt is ki kell kenni. A tésztát beletesszük, letakarva, meleg helyen kb. 1 óra alatt újra a duplájára kelesztjük.

3. Ezután a tetejét kereszt alakban bevágjuk, és előmelegített sütőben, az alsó rácson, nagy lánggal (210 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) 10 percig sütjük. Ekkor a sütés erősségét mérsékeljük, és közepes lánggal (180 °C, légkeveréses sütőben 165 °C) kb. 35 percen át tovább sütjük. Ekkor a tetejüket, a bevágás mentén a vaníliás cukorral édesített, olvasztott margarinnal gazdagon megkenjük, és kb. 15 percre visszatoljuk a sütőbe. Elkészültét a beleszúrt tűvel ellenőrizhetjük.

Az interneten számos recept kering, így kisebb-nagyobb változtatásokkal találhatjuk meg a böngészés során. Nyilván mindenkinek magának érdemes kikísérletezni, hogy melyik válik be a családnak leginkább. A nálunk, hipermarketekben megvásárolható panettone-t is ki lehet próbálni, hátha az a legjobb megoldás, és a lustábbaknak vagy krónikus időhiányban szenvedőknek még sütögetni sem kell.

Ha valaki kíváncsi, hogy a nagyok hogyan készítik, íme:

S még egy ajánlás engedtessék meg: amennyiben olvasóközönségünk szívesen süt-főz, sok időt tölt a konyhában, úgy ajánljuk szíves figyelmükbe a repatorta.blogspot.hu oldalt, ahol sok esetben igazi olasz receptkincsekre is rábukkanhatunk. Szerkesztőségünk is kipróbált onnan néhány finomságot, és például a mantovai sütőtöktortát csak ajánlani tudjuk. Téli édességnek kiváló, és az ünnepek alkalmával is bevethető, úgyhogy jó étvágyat kívánunk hozzá!